Mos u dorëzoni në ethet transatlantike

Mos u dorëzoni në ethet transatlantike

Janusz Bugajski

Është shumë herët për të parashikuar ndikimin afatgjatë të pandemisë në Atlantizëm, por jo shumë shpejt për të shtruar disa pyetje përkatëse. Midis trazirave dhe pasigurisë mund të duket e arsyeshme të parashikohet prishja e marrëveshjeve ndërkombëtare ekzistuese. Por ashtu si mjegulla e luftës, mjegullat e pandemive mund të jenë mashtruese.

 
Atlantizmi është duke u testuar intensivisht. Ndërsa Shtetet e Bashkuara dhe BE nuk arritën të koordinojnë përgjigjen e tyre ndaj urgjencës, Uashingtoni nuk e ka ushtruar udhëheqjen e fuqishme që të dy palët e Atlantikut kanë pritur në kohë krize të përbashkët, dhe vetë Evropa është e ndarë. Disa pyetje do të shtrohen ndërsa shtetet perëndimore nxjerrin veten nga urgjenca: a do të mbizotërojë nacionalizmi apo multi-nacionalizmi, cilat iniciativa transatlantike do të ndiqen, a do të dobësohet apo forcohet NATO-ja duke marrë përgjegjësi të reja, dhe a do të jetë Atlantizmi në një pozitë më të mirë apo më të keqe për t’u përballur me dy rivalët kryesorë gjeopolitikë të Perëndimit - Rusia dhe Kina?
 
Disa vëzhgues janë të bindur se nacionalizmi dhe radikalizmi do të triumfojnë dhe se institucionet shumëkombëshe do të minohen seriozisht. Ultra e majta do të pohojë se elitat liberale kanë dështuar, se dallimet në klasë dhe pasuri e përkeqësuan krizën dhe se globalizimi neoliberal e ndërthur atë. Ne mund të jemi dëshmitarë të ringjalljes së një të majte më të sigurt dhe më popullore sidomos në disa shtete të Evropës Jugore që do të shtyjnë për një shtetëzim të gjerë dhe kontroll shtetëror. 

Ultra e djathta do të theksojë se BE ka dështuar, kufijtë janë kritikë dhe se imigracioni është i rrezikshëm. Tregimet e majta dhe të djathta do të depërtojnë në partitë kryesore nëse kriza zgjatet dhe përsëritjet pandemike, ekonomitë përkeqësohen dhe konfliktet sociale përshkallëzohen. Në disa raste, partitë në pushtet do të kërkojnë të intensifikojnë kontrollin e tyre mbi institucionet shtetërore, siç dëshmohet tashmë në Hungari. Kjo “kapje shtetërore" politike do të portretizohet si thelbësore për sigurinë kombëtare dhe reagimin ndaj urgjencës.
 
Një reagim alternativ ndërkombëtar do të varet nga performanca e institucioneve evropiane. Në javët e para të pandemisë ka pasur përgatitje minimale dhe pak koordinim ndër-shtetëror, por që nga iniciativat e reja që nga fillimi janë nisur edhe ndihma të rëndësishme materiale dhe financiare që do të caktohen për të ndihmuar vendet të rimarrin veten. BE duhet të ndërtojë dhe të hartojë në këtë moment një strategji pan-evropiane të reagimit për emergjencat shëndetësore, për të koordinuar politikat e kujdesit shëndetësor midis vendeve anëtare. Vetë Shtetet e Bashkuara kanë nevojë për BE-në si një partner i bashkuar dhe i besueshëm dhe bashkëpunimi NATO-BE do të jetë jetik për t'iu përgjigjur emergjencave të ardhshme.

Për të dy anët e Atlantikut, pandemia ka nënvizuar ndërlidhshmërinë e tyre. Asnjë vend nuk mund të mbyllet nga pandemitë, sulmet në internet, terrorizmi, krizat financiare ose nga dezinformimi shkatërrues. E vetmja përgjigje efektive është të punojmë së bashku për parandalimin e hershëm dhe zgjidhjet e zakonshme. Megjithatë, do të ketë një proces të zgjatur të riorientimit ekonomik kombëtar dhe rregullimeve të tregtisë për të minimizuar varësinë për sendet thelbësore nga fuqitë e huaja të paparashikueshme, siç është Republika Popullore e Kinës.
 
Tundimi do të jetë përparësia e shpenzimeve për rikuperimin ekonomik kombëtar mbi buxhetet ushtarake. Kjo duhet të rezistohet. Kërcënimet konvencionale dhe të tjera do të mbeten, edhe pas rënies së pandemisë, ajo do të duhet të pengohet nga një NATO e fortë. Aleanca mund të ndihmojë kauzën e saj duke luajtur një rol më të fortë në monitorimin e sëmundjeve infektive, lehtësimin e fatkeqësive dhe operacionet humanitare. Në urgjencat e mëparshme, të tilla si Uragani Katrina në 2017, Qendra Koordinuese Euro-Atlantike e NATO-s për Reagimin e Fatkeqësive (EADRCC) e NATO-s siguroi furnizime mjekësore, logjistike dhe ushqimore.
 
Si Moska ashtu edhe Pekini e shohin çdo krizë në Perëndim si një mundësi për të ndjekur agjendat e tyre ekspansioniste. Ato mund të bëhen më të guximshme për të hequr vëmendjen nga dështimet e tyre të brendshme. Disa qeveri të BE-së dhe administrata Trump mund të favorizojnë një afrim me Rusinë me supozimin se kjo do të mundësojë një qasje të përbashkët ndaj kërcënimeve të përbashkëta. Vlen të kujtohet se pas sulmeve 9/11, Kremlini shfrytëzoi kërcënimin e terrorizmit xhihadist për të goditur mosmarrëveshjet e brendshme dhe për të zgjeruar ofensivat e saj të jashtme pa siguruar ndonjë mbështetje domethënëse për Perëndimin. Tani do të manipulojë pandeminë për të gërryer mbështetjen për sanksionet ndërkombëtare të vendosura për shkeljet e së kaluarës.
 
Ulja e presionit ndaj Rusisë do t'i ekspozojë fqinjët e saj në sulme të përtërira. Duke mirëpritur qartësisht asistencën pandemike të Kinës edhe investimet financiare të saj vijnë me një çmim politik. Përkundrazi, Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian mund të zhvillojnë një qasje më koherente ndaj kërcënimeve që rrjedhin nga regjimet në Moskë dhe Pekin, qoftë në sferat dixhitale, ekonomike apo informative. Urgjenca e pandemisë duhet të shërbejë si një mësim që bashkëpunimi transatlantik të forcojë më mirë sigurinë e vet dhe sigurinë e të gjithë qytetarëve. Distancimi i përkohshëm shoqëror nuk duhet të rezultojë në distancim kombëtar midis aleatëve të ngushtë.