Pandemia ka goditur fuqishëm Evropën Jug-Lindore por me mundësi Beckon

Pandemia ka goditur fuqishëm Evropën Jug-Lindore por me mundësi Beckon

Janusz Bugajski

Në rajone të varfëra si Ballkani, ndikimi ekonomik i pandemisë do të jetë rezistent shoqëror i gjerë dhe i njëanshëm. Sidoqoftë, ai gjithashtu do të sigurojë mundësi për mbështetje të vetvetes dhe shkathtësi që mund të përfitojnë më shumë nga Evropa. Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (EBRD) llogarisin se tkurrja ekonomike në Ballkan do të sillet midis 3% dhe 10%. FMN gjithashtu parashikon që ekonomitë e Ballkanit, të cilat kanë aplikuar bllokime të rrepta për të përmbajtur pandeminë, mund të fillojnë të zmbrapsen më vonë këtë vit me një ngritje prej 4.2% në prodhim pasi të jenë qetësuar kufizimet sociale. Disa vende po lejojnë që bizneset e vogla dhe të mesme të rihapen në maj, ndërsa tubimet më të mëdha publike, përfshirë shkollat, qendrat tregtare, parqet dhe vendet sportive do të hapen më gradualisht nëse ngjitja vazhdon të ulet.
 
Për shumicën e shteteve të Ballkanit, të dy rrjedha e të ardhurave - turizmi dhe dërgesa nga emigracioni - do të preken keq nga pandemia. Ekonomitë e tyre janë të ndjeshme ndaj ndërprerjeve të thella në turizëm, me të ardhurat që tejkalojnë 20% të GDP në Shqipëri, Kroaci, Greqi dhe Mali i Zi. Dërgesat familjare nga punëtorët migrantë në BE përbëjnë më shumë se 10% të GDP-së për disa vende, duke i bërë ata të prekshëm ndaj humbjeve të vendeve të punës në Evropën Perëndimore. Bujqësia është një mundësi e madhe. Marrëveshjet e fundit bilaterale, të tilla si midis Shqipërisë dhe Greqisë, do të ndihmojnë në sigurimin e një fuqie punëtore sezonale të rëndësishme për të dy ekonomitë.
 
Bllokimet vijnë me një kosto të rëndë fiskale, që do të thotë rritje të mprehta të borxhit publik. Për të ndihmuar në kufizimin e pasojave, Komisioni Evropian ka miratuar një propozim (subjekt aprovimi nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli) për një pako të ndihmës makro-financiare prej 3bn € për 10 "partnerë të zgjerimit".
 
Rregullimi ekonomik do të sjellë rivlerësimin e rreziqeve në prodhimin global dhe një theks të përtërirë në diversifikimin së bashku me vetë-mjaftueshmërinë kombëtare në sektorët kryesorë, dhe ndërvarësinë rajonale sesa ndërvarësinë. Kjo paralajmëron mundësi të reja biznesi. Ballkani është i pozicionuar mirë për të përfituar.
 
Në vend, industritë e shërbimeve, siç janë transporti, restorantet, sporti dhe argëtimi mund të vuajnë për një periudhë të zgjatur, por sektorët e tjerë mund të regjistrojnë një rritje të konsiderueshme, veçanërisht në blerjet online, dërgesat, telekomunikacionin, produktet kompjuterike dhe farmaceutike. Bukureshti kryeson një listë të re si kryeqyteti më i mirë evropian për punë në internet për shkak të shërbimit të tij modern dhe të shpejtë në internet. Qytetet e tjera duhet ta marrin atë si model.
 
Bullgaria gjithashtu ilustron rezistencën. Vendi pësoi një krizë shkatërruese ekonomike në 1997 kur 16 banka u rrëzuan, inflacioni u rrit dhe pagat u ulën. Por politika e mirë qeveritare kapërceu shpejt krizën dhe mund ta bëjë këtë përsëri duke inkurajuar shkathtësi publike dhe tërhequr investime të huaja. Brenda disa javësh nga shpërthimi i covid-19, Bullgaria filloi prodhimin e maskave të fytyrës me cilësi të lartë me shtresa karboni dhe mjete të tjera mbrojtëse për spitalet. Prodhimi i tillë mund të zgjerohet në mënyrë thelbësore dhe të përfshijë pajisje të tjera të kujdesit shëndetësor, veçanërisht nëse investimet e huaja mund të përfshihen nga kostot e punës relativisht të lira.


Të gjitha kryeqytetet e Ballkanit duhet të mendojnë për tërë rajonin për mënyrën se si vendndodhja, puna dhe gjeneratat e reja të teknologjisë së tyre mund të ndihmojnë në zhvillimin e kapaciteteve të reja në prodhimin e produkteve thelbësore ose urgjente të nevojshme në BE. Farmaceutikët janë një sektor i dukshëm ku prodhimi mund të zgjerohet. Kompanitë farmaceutike në Kroaci, Bullgari dhe Maqedoni e Veriut, tashmë të mirënjohura në BE, do të kërkojnë të rrisin ndjeshëm furnizimet në tregun evropian.
 
Shtetet perëndimore gjithashtu do të rishikojnë lidhjet e tyre ekonomike me Pekinin në mënyrë që të mbrojnë sigurinë e tyre kombëtare. Disa kompani evropiane dhe amerikane ka të ngjarë të lirojnë Kinën ose të kërkojnë të përhapin rreziqet e tyre dhe do të gjejnë nikoqir pritës në Ballkan. Në të kundërt, dyshimi në rritje mbi objektivat ekonomike dhe politike të Kinës mund të prishë Nisma e Rripit dhe Rrugës së Pekinit (BRI) dhe shtylla e saj "17 plus 1". Kjo gjithashtu siguron mundësi për nxitjen e projekteve pan-Evropiane siç janë Tre Detet për të zhvilluar zinxhirë të besueshëm furnizimi, të ndihmojnë mbrojtjen nga krizat e ardhshme dhe të përfshijnë tërë gadishullin Ballkanik.
 
Shoqëritë që kanë mbijetuar për dekada të tëra komunizmin, luftën dhe pasigurinë ekonomike mund të demonstrojnë përsëri aftësinë e tyre. Me secilin vend të përqendruar në zhvillimin e kapaciteteve të veta, qeveritë e Ballkanit do të kenë një rol të rëndësishëm për tërheqjen e investimeve të reja dhe mbrojtjen e kompanive në zhvillim nga marrjet armiqësore nga interesat e korruptuar të biznesit. Një politikë më e efektshme pro-biznesi do të bëhet si një provim i vlefshëm për t'u kualifikuar për pranimin në BE - një qëllim i përbashkët nga të gjitha vendet e rajonit.