Ne kemi nevojë për një hetim edhe më të thellë të Rusisë

Ne kemi nevojë për një hetim edhe më të thellë të Rusisë

Janusz Bugajski

Senati mund të kryejë një shërbim të rëndësishëm kombëtar duke kryer hetimet e veta për ndërhyrjen e Rusisë në zgjedhjet presidenciale të vitit 2016. Komiteti Gjyqësor i Senatit po autorizon fletëpalosje për dokumente dhe dëshmi nga zyrtarët kryesorë të Obamës për të hetuar origjinën e hetimit të FBI-së për Rusinë në zgjedhjet e 2016-ës. Duke detajuar se si individë brenda dhe jashtë qeverisë me dashje ose pa dashje ndihmuan fushatën e Kremlinit për të minuar zgjedhjet Amerikane, vendi do të përgatitet më mirë për ndërhyrjen e Moskës në zgjedhjet e nëntorit 2020.

Thirrjet e Senatit do të përfshijnë dokumente, komunikime dhe dëshmi të dëshmitarëve, mundësisht në një mjedis publik, dhe duhet të përfshijnë hetuesit dhe subjektet e hetimeve kundër zbulimit, si dhe përmbajtjen e komunikimeve të tyre me operativët rusë. Hetimet mund të zbulojnë të dhëna të rëndësishme se si politikanët, zyrtarët, media dhe njerëzit e biznesit u manipuluan për t'i shërbyer interesave të huaj.

Senati dhe Drejtoria e Drejtësisë, e cila po kryen hetimet e veta për hetimet e FBI-së për lidhjet midis fushatës Trump dhe inteligjencës ruse, kanë një mundësi të gërmojnë më thellë sesa këshilltari special Robert Muller. Administrata e Obamës do të ishte nënligjore në detyrën e saj nëse nuk do të kishte kryer mbikëqyrjen e këshilltarëve të vjetër ndaj një kandidati presidencial, për të cilin dyshohej fort se bashkëpunonte me Rusinë. Sipas Strategjisë së Sigurisë Kombëtare të lëshuar nga Shtëpia e Bardhë e Trump në Dhjetor 2017, Rusia është një nga dy kundërshtarët kryesorë globalë të Amerikës. Secila administratë në këtë mënyrë është e detyruar të shqyrtojë nëse politikanët dhe këshilltarët amerikanë kanë marrë ryshfet ose shantazhuar nga shërbimet ruse.

Hetimi i ri gjithashtu duhet të shpërndajë të gjithë dosjen Steele, e cila pretendoi se Presidenti Trump ishte një pasuri ruse, dhe të përcaktojë nëse akuzat janë reale apo të prodhuara. Në mënyrë ideale, ajo duhet të zbulojë çdo zyrtarë që është komprometuar nga inteligjenca ruse. Ai gjithashtu duhet të zbulojë transaksionet financiare private midis zyrtarëve amerikanë dhe bankave ruse, oligarkëve dhe ndërmjetësve. Nëse kryhen në mënyrë të plotë dhe të paanshme, hetimet e dyfishta do të zbulojnë burimet e akuzave për "bashkëpunim" kundër fushatës Trump. Kjo mund të ndihmojë për të shfajësuar Trump, por gjithashtu mund të zbulojë se shërbimet e inteligjencës së Moskës janë më devilante sesa kanë vlerësuar hetuesit e kongresit dhe agjentët e FBI.

Shpjegimi i thjeshtë është se Vladimir Putin dëshironte ta ndihmonte Trump të fitonte zgjedhjet. Më me besueshmëri, shërbimet e inteligjencës ruse u përpoqën të përkeqësojnë polarizimin partizan të Amerikës dhe të ushqenin teoritë e komplotit për të minuar të dy kandidatët presidencialë. Edhe pse Kremlini u përqendrua në diskreditimin e Hillary Clinton, e bindur se ajo do të fitonte zgjedhjet, ajo gjithashtu hartoi një plan paralel në rast se Trump ishte fitimtar. Logjikisht, shërbimet ruse do të kishin prodhuar një narrativë "kolapsi Trump" për të prishur politikën e Sh.B.A-së, veçanërisht nëse presidenti i ri do të dëshmohej i paaftë për të hequr sanksionet ekonomike kundër Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë.

Dosja Steele, e cila kronikonte lidhjet e pretenduara Trump-Moskë, mund të ishte një fabrikë e qëllimshme nga operativët rusë. Hetuesi, një ish oficer i inteligjencës britanike, fitoi mundësinë e informacionit të supozuar të klasifikuar dhe mund të jetë bërë një kanal i padëshirueshëm për operacionet e ndikimit të Moskës. Dosja në vetvete, si me shumicën e kompromatëve rusë, është ndoshta një kombinim i fakteve dhe trillimeve të prodhuara për të implikuar objektivin. Surrogatët e Kremlinit rregulluan gjithashtu "kontakte ruse" të gjurmueshme të shumta me fushatën Trump, përfshirë takimin famëkeq të Tower Tower në Qershor 2016. Qëllimi ishte të krijonte një rekord për hetuesit amerikanë dhe për mediat në rast se Moska duhej të diskreditonte Trump duke e përqafuar atë në një bashkëpunim të mundshëm me një fuqi të huaj.

Duke bërë thirrje të hapur për informacione për kundërshtarin e tij zgjedhor nga Moska dhe duke mos zbuluar të gjitha kontaktet e tij në fushatë, Trump ra në kurthin e paraqitjes së bashkëpunimit me Rusinë, në mënyrë që të përmirësonte ambiciet e tij politike. Kjo mbolli farat e paligjshmërisë së tij në sytë e shumëkujt. Në të kundërt, sulmet e Trumpit ndaj demokratëve për gjoja prodhimin e "Rusisë hoax" gjithashtu u luajtën në duart e Moskës duke thelluar ndarjet partizane.

Për të qenë të efektshme, hetimet e Departamentit të Drejtësisë dhe Senatit duhet të zbulojnë se sa gjerësisht u shfrytëzua fushata zgjedhore 2016 nga shërbimet e inteligjencës ruse. Kjo mund të sigurojë tregues të vlefshëm se si Kremlini planifikon të përfitojë nga zgjedhjet e ardhshme duke manipuluar të dy palët e ndarjes partizane. Nëse Trump po kërkon vërtet ndëshkimin për hetimin e Mueller, ai duhet të kthejë zhurmën e tij në fajtorin kryesor në Kremlin.