Si fiton Rusia nga kriza në SHBA

Si fiton Rusia nga kriza në SHBA

Janusz Bugajski

Trazirat dhe sakatimi në Shtetet e Bashkuara i shërbejnë avantazhit të Moskës në luftën përshkallëzuese për ndikim global. Pas vrasjes së një njeriu të zi të paarmatosur George Floyd nga oficerët e policisë në Minneapolis dhe protestat në mbarë vendin, zyrtarët rusë, shërbimet e inteligjencës dhe trollet në internet po rritin sulmet e tyre ndaj demokracisë amerikane dhe rolit ndërkombëtar të Amerikës. Çdo ndërprerje dhe konflikt në shoqërinë amerikane i shërben të paktën tri qëllimeve gjeo-strategjike të Kremlinit, të cilat i zmadhon përmes kanaleve zyrtare dhe një ushtri të dezinformuesve dixhital. Së pari dhe më e rëndësishmja, sistemet demokratike mund të përshkruhen dhe diskreditohen si fasada të racizmit, ksenofobisë dhe ndarjes së klasave. Për dallim nga kohërat e komunizmit, Moska nuk trumbeton më sistemin e vet si idilik por kryesisht kërkon të zgjerojë thyerjet në demokracitë perëndimore në mënyrë që ato të mos jenë më modele për fqinjët dhe aleatët e Rusisë. Së dyti, zyrtarët e SH.B.A.-së mund të karakterizohen si hipokritë për kritikimin e goditjeve ruse dhe kineze për mosmarrëveshjet e brendshme dhe abuzimet e të drejtave civile. Rrjetet sociale janë përmbytur me raporte dhe video klipe dhune në qytetet amerikane. Zyrtarët dhe komentatorët e Kremlinit po kënaqen me portretizimin e Amerikës si një vend në prag të luftës civile dhe prishjen e afërt, duke justifikuar kështu trajtimin e tyre të pretenduar të suksesshëm të opozitës vendase. Së treti, Moska mezi pret ta zvogëlojë rolin e SHBA në botë jo vetëm si fenerin e lirisë individuale, por edhe si një aleat të besueshëm. Presidenti Trump pa dashur e ka ndihmuar presidentin rus Vladimir Putin në raste të ndryshme duke vënë në dyshim hapur qëllimin e NATO-s dhe duke kërcënuar se do të tërheqë trupat e SHBA nga rajone të ndryshme kyçe. Vazhdimi i trazirave të brendshme supozohet se Uashingtoni do të jetë shumë i preokupuar me problemet e tij të brendshme për të ndihmuar cilindo prej aleatëve të tij në një kohë krize. Qeveria ruse gjithashtu pastron idenë se zyrtarët e SH.B.A.-së besojnë se Rusia i krijonte konfliktet e brendshme të Amerikës. Ky është një mashtrim klasik i krijuar për të diskredituar hetimet e metodave të Moskës. Vendosja dhe përqeshja e nocionit se Rusia është përgjegjëse për çdo krizë është një formë e propagandës së përmbysur që synon të përshkruaj kritikët e Putinit si paranojak, ndërsa hedh poshtë ndërhyrjet e vërteta të Rusisë si fantazi. Në të njëjtën kohë, ideja që Moska është përgjegjëse për ngulitjen e Sh.B.A-së mund të rrisë shtatin e brendshëm të Putinit dhe qëndrimin ndërkombëtar të Rusisë si fuqia kryesore antiamerikane. Në fund të fundit, trazirat e brendshme amerikane dhe konflikti civil nuk është një qëllim në vetvete për Kremlin. Qëllimi kryesor është që të kufizojë SH.B.A në hemisferën e vet, të zvogëlojë aleancat ndërkombëtare të Amerikës dhe t'u mundësojë shteteve autoritare të gdhendin pjesën tjetër të botës në sfera me ndikim mbizotërues. Dhe me synime të tilla ambicioze, Putini po i vëzhgon me vëmendje zgjedhjet e ardhshme presidenciale të Sh.B.A. Ai llogarit se nëse Trump rizgjidhet duke pohuar se ai do të rivendosë ligjin dhe rendin, ai do të ndjehet më i pakufizuar në zbatimin e versionit të tij të "America First". Nuk varet më nga Kongresi për mbijetesën e tij politike, Trump do të kishte një dorë më të lirë për të mosrespektuar ekipin e tij të sigurisë kombëtare. Kjo mund të rezultojë në tërheqjen nga institucionet perëndimore, krijimin e një partneriteti me Putinin, heqjen e sanksioneve ekonomike për pushtimin e Ukrainës nga Rusia dhe madje edhe sakrifikimin e pjesës më të madhe të Evropës në lindje drejt Moskës në një pazar të madh për të ndarë përsëri Evropën në sferat e ndikimit. Në mes të krizave të tanishme, është e vështirë për dezinformimin e Rusisë të përqëndrohet në sulmimin e Joe Biden, veçanërisht pasi mbron udhëheqjen aktuale amerikane për dështimet e saj të brendshme. Paradoksalisht, trollet dhe influencuesit rusë në të vërtetë mund të ndihmojnë shanset e zgjedhjes së ish-nënkryetarit duke nënvizuar dhe madje duke ekzagjeruar paaftësinë e Shtëpisë së Bardhë të Trumpit në keqtrajtimin e disa krizave të njëkohshme. Një fitore e Biden sigurisht që nuk do të ishte e mirëpritur në Moskë. Uashingtoni do të përqendrohej në bashkëpunimin transatlantik dhe ka të ngjarë të ndjekë një politikë më të ashpër ndaj Rusisë, duke përfshirë sanksione më të ashpra ekonomike dhe një reagim më intensiv strategjik. Biden gjithashtu mund të përfitojë nga nevoja e reformimit të institucioneve të zbatimit të ligjit të Amerikës për të ndjekur një fushatë globale në mbështetje të barazisë etnike dhe reformës gjyqësore. Kjo do të shkaktonte një përqendrim më intensiv në politikat shtypëse të brendshme të Moskës dhe nënshtrimin e saj ndaj shumë kombeve të bllokuar në Federatën Ruse.