Prania amerikane në Evropë është thelbësore për një epokë kaotike

Prania amerikane në Evropë është thelbësore për një epokë kaotike

Në një epokë konfuzioni dhe krize në të gjithë globin, aleanca e NATO-s mbetet një shtyllë e qëndrueshme e unitetit transatlantik. Ky unitet është i rrezikuar nga plani i Presidentit Trump për të tërhequr 9,500 nga 34.500 trupat amerikane të vendosur aktualisht në Gjermani deri në shtator.

Vendimi i Shtëpisë së Bardhë kërcënon të dobësojë sigurinë evropiane dhe amerikane, të provokojë mosmarrëveshje midis aleatëve, të inkurajojë Moskën që të përshkallëzojë agresionin e saj ndaj fqinjëve të saj perëndimorë dhe në fund të fundit ta tërheq Amerikën në një konfrontim më të drejtpërdrejtë me Rusinë. Në vend se një vendim i shëndoshë i politikës, masa është e drejtuar nga konfliktet personale të Trump me kancelaren Angela Merkel dhe nga politika e brendshme, me Trump që kërkon të asgjësojë elementët izolues midis mbështetësve të tij.

Trump beson se Gjermania ka shfrytëzuar Shtetet e Bashkuara për dekada. Ai shpesh e mbron Berlinin për mosrespektimin e marrëveshjeve të NATO-s që anëtarët shpenzojnë 2% të PBB-së për mbrojtjen kombëtare, duke llogaritur se tërheqja e trupave amerikane do të bëjë që Gjermania të shpenzojë më shumë. Vendime të tilla bazohen në supozime të gabuara në lidhje me misionet dhe operacionet e NATO-s. Shumica e shteteve evropiane janë rritur ose janë të angazhuara për të rritur shpenzimet e tyre të mbrojtjes, ndërsa vetëm 5% e buxhetit të përgjithshëm të mbrojtjes amerikane është ndarë për mbrojtjen evropiane.

Përveç garancive të financimit, është po aq e rëndësishme të llogaritet se si burimet kombëtare ndahen për efektivitetin ushtarak optimal dhe si përfiton Sh.B.A nga prania e saj e ardhshme në Evropë. Lidhja e Evropës me Amerikën e Veriut në paktin e përbashkët të sigurisë së NATO-s jo vetëm që parandalon një luftë tjetër në Evropë, por ajo siguron një mbrojtje të vijës së përparme për SH.B.A. Tridhjetë vjet pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, forcat amerikane vendosen në Evropë, jo shkaku i altruizmit por për të mbrojtur interesat e SHBA. Kjo përfshin zbulimin, ndalimin dhe mposhtjen e kundërshtarëve para se të ndjehen të guximshëm për të goditur kundër atdheut.

NATO është mekanizmi kryesor që mbron ndikimin gjeopolitik të Sh.B.A-së në të gjithë Evropën, dhe projektet që ndikojnë në rajone të afërta, siç janë Lindja e Mesme dhe Mesdheu. Si përgjigjësi i parë në çdo sfidë të madhe të sigurisë, NATO monitoron të gjitha kërcënimet ndaj interesave aleate dhe ka zhvilluar një arsenal të gjerë të aftësive për ushtri të përbashkët, hapësirën në internet dhe përpjekjet e luftës kundër terrorizmit.

Prania e trupave amerikane në Gjermani është zvogëluar në mënyrë të vazhdueshme në rreth 35,000 personel nga afro 300,000 atje në fillim të viteve 1990. Presidenti Vladimir Putin ka përfituar nga pengesat amerikane duke shumëzuar forcat ruse përgjatë kufijve të NATO-s. Përfitimet e Rusisë janë kërcënimet e Evropës, të demonstruara në pushtimin e Rusisë në Ukrainë dhe Gjeorgji, ndërtimin e saj të përshpejtuar ushtarak, përfshirë militarizimin e Kaliningrad dhe Krimesë të okupuar, dhe fushatën e tij të shumëfishtë për të destabilizuar demokracitë perëndimore. Rusia vazhdimisht përcjell mbrojtjet e disa shteteve evropiane dhe ka zgjeruar ushtrimet e saj të parakohshme duke synuar Poloninë dhe shtetet baltike. Ajo bën provokime të shpeshta kundër hapësirës ajrore aleate dhe ujërave territoriale, duke rrezikuar lëvizjen e lirë të trafikut tregtar në Detin e Zi.

Evropa është e pasigurt pa një çadër elastike të NATO-s shoqëruar me një prani të jo të sigurt amerikane. Kufijtë sfidohen vazhdimisht nga një Rusi armiqësore, që përbën rrezikun më të madh të sigurisë që nga Lufta e Dytë Botërore. Dobësimi i NATO-s përmes një tkurrjeje amerikane do të tërheq agresionin më intensiv rus. Nëse shpërthenë një luftë e re, kostoja përfundimtare për Sh.B.A do të jetë shumë më e madhe se investimi i saj aktual në projeksionin përpara. Uashingtoni, thjesht nuk do të ishte në gjendje të izolohej, ndërsa interesat e tij ushtarake, politike dhe ekonomike do të ishin të gjymtuara.

Autor: Janusz Bugajski