Përballja ballkanike që vjen në Shtëpinë e Bardhë

Përballja ballkanike që vjen në Shtëpinë e Bardhë

Janusz Bugajski

Presidenti Trump ka ftuar udhëheqësit e Kosovës dhe Serbisë në Shtëpinë e Bardhë në 27 qershor për të zgjidhur mosmarrëveshjen e tyre të gjatë për statusin përfundimtar të Kosovës. Mini Samiti do të kryesohet nga Richard Grenell, i dërguari i posaçëm i Trump për dialogun. Grenell ka kërkuar një zgjidhje të përshpejtuar të konfliktit, duke bërë kështu një verë dramatike në Ballkan.

Tri çështje duhet të marrin përgjigje nëse bisedimet ndërmjet Kosovës dhe Serbisë do të japin rezultate konkrete: qëllimin, pjesëmarrësit dhe ndërmjetësit. Qeveria e re në Prishtinë, Kosovë, është në përputhje me paraardhësit e saj në qasjen e saj ndaj bisedimeve. Kryeministri Avdullah Hoti ka përshkruar platformën e qeverisë së tij, duke nënvizuar se Kosova nuk do të negociojë shtetësinë e saj të pavarur ose integritetin territorial. Ai gjithashtu pohoi se çdo marrëveshje duhet të rezultojë në njohje reciproke, duke i mundësuar të dy vendet të bashkëjetojnë në mënyrë paqësore.

Në kontrast të ashpër, Beogradi kërkon heqjen e shtetësisë së Kosovës duke e vendosur vendin nën juridiksionin serb, veçanërisht në politikën e tij të jashtme dhe të sigurisë. Një veprim i tillë mund të arrihet vetëm nën presion të madh ndërkombëtar dhe do të provokonte rezistencë të përhapur dhe shpërthyese në Kosovë. Do të kundërshtonte gjithashtu politikën amerikane, e cila e njeh Kosovën si një shtet plotësisht të pavarur që kualifikohet për anëtarësim në OKB.

Si përmbledhje, negociatat e udhëhequra nga Shtëpia e Bardhë nuk do të "normalizojnë" marrëdhëniet midis dy fqinjëve të Ballkanit, përveç nëse të dy e njohin njëri-tjetrin si shtete të ndara. Pa një status të barabartë midis dy palëve negociuese, mosnjohja e njëanshme e Beogradit do të vazhdojë të krijojë pasiguri rajonale dhe paqëndrueshmëri të mundshme. Kjo gjithashtu do të ekspozojë Ballkanin Perëndimor në një përmbysje më të fortë ruse. Për regjimin e Putinit, promovimi i ndarjes dhe konfliktit i shërben qëllimeve të tij gjeopolitike duke parandaluar zgjerimin e NATO-s dhe BE-së.

Një pyetje e dytë urgjente sillet rreth asaj se kush do ta udhëheqë delegacionin e Kosovës në Uashington. Sipas Hoti, dialogu duhet të udhëhiqet nga kryeministri, në përputhje me Kushtetutën e Kosovës, dhe Presidenti Hashim Thaçi ka sinjalizuar që ai do të pajtohet. Ata mund të vendosin të vizitojnë Shtëpinë e Bardhë së bashku për të paraqitur një front të bashkuar. Kjo do të kundërshtonte strategjinë e presidentit serb Aleksandar Vucic, i cili preferon të merret ekskluzivisht me Thaçin. Thaçi më parë kishte lënë të kuptohet se ai mund të pranojë shkëmbime të tokës në këmbim të njohjes së Kosovës. Beogradi ka ngritur opsionin territorial për të inkurajuar konfliktet politike në Kosovë, duke e bërë presidentin kundër kryeministrit. Në praktikë, asnjë qeveri nuk do të pranojë ndonjë humbje të territorit.

Çështja e ndërmjetësimit ndërkombëtar është bërë problemi i tretë në dialogun e ardhshëm. Uashingtoni është i irrituar nga përparimi i ngadaltë i Bashkimit Evropian në rifillimin e bisedimeve dhe për dështimin për t'i shtyrë të dy palët drejt zgjidhjes. Brukseli ka frikë se Shtetet e Bashkuara mund t'i bindin protagonistët të nënshkruajnë një marrëveshje që mund të destabilizojë seriozisht rajonin duke përfshirë ndryshimet e kufijve dhe inkurajon shtetet e tjera të kërkojnë më shumë territor nga fqinjët e tyre.

BE nuk dëshiron të anashkalohet në bisedimet e ardhshme dhe ka emëruar ish Ministrin e Jashtëm sllovak Miroslav Lajcak si përfaqësues special për të dhënë vrull të ri për arbitrazhin e vet. Sidoqoftë, emërimi i Lajçakut e ka ndarë udhëheqjen kosovare me Thacin që nuk e pranoi rolin e Lajçak si ndërmjetësues. Kjo mund ta vendosë Prishtinën në zyrat e logjistikës me BE-në, por çështja është gjithashtu në Bruksel për të luajtur një rol konstruktiv duke u mbështetur në pesë vendet e BE (përfshirë Sllovakinë) që ende nuk e kanë njohur shtetësinë e Kosovës për të ndryshuar qëndrimin e tyre.

Shtëpia e Bardhë duket se ka vendosur të shtyjë një marrëveshje dhe ta paraqesë atë si një sukses të rëndësishëm të politikës së jashtme gjatë zgjedhjeve presidenciale të Sh.B.A. Një strategji e tillë do të funksionojë vetëm nëse Grenell mund të bindë Serbinë të pranojë shtetësinë e Kosovës ose të mos bllokojë më hyrjen e vendit në institucionet ndërkombëtare. Njëkohësisht, ai mund të bindë Prishtinën të njohë ndërtesat ortodokse serbe si vende të mbrojtura ndërkombëtarisht dhe të lejojë një shoqatë të decentralizuar të komunave për pakicën serbe, duke integruar më pak se 8% të popullatës së Kosovës.

Përndryshe, pyetja më e rëndësishme do të përqendrohet në atë që mund të ndodh nëse nuk arrihet marrëveshje gjatë verës. A do të largohet Shtëpia e Bardhë thjesht nga negociatat dhe do ta lërë mosmarrëveshjen në BE, apo do të vazhdojë me kërcënimin e tërheqjes së trupave të mbetura amerikane nga Kosova, ku ato ofrojnë një spirancë thelbësore të stabilitetit? Grenell tashmë ka bërë presion për një pengesë të madhe ushtarake amerikane në Gjermani, dhe Kosova mund të jetë tjetër në axhendën e tij.