Trump duhet të përballet me fushatën e Rusisë kundër Amerikës
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Trump duhet të përballet me fushatën e Rusisë kundër Amerikës

Janusz Bugajski

Pas zbulimeve në lidhje me fondet e Kremlinit për vrasjen e ushtarëve amerikanë në Afganistan, ka ardhur koha që Uashingtoni të rivlerësojë strategjinë e saj drejt Rusisë. Një përmbledhje e tillë e politikës duhet të përfshijë një kuptim më të qartë të objektivave anti-amerikanë të Presidentit Vladimir Putin dhe një qasje më efektive për të bllokuar ambiciet e Kremlinit.

Qëllimi strategjik i Moskës është të çmontojë Perëndimin duke përmbysur transformimet e epokës së pas Luftës së Ftohtë, gjatë së cilës Rusia humbi sundimet dhe satelitët e saj Sovjetikë. Përpjekjet për të ndërtuar një "pol të pushtetit" euroaziatik janë krijuar për të siguruar mbizotërimin e Rusisë mbi fqinjët e saj dhe për të dobësuar unitetin perëndimor. Një komponent thelbësor i kësaj politike është një ofensivë anti-amerikane për të eleminuar praninë ushtarake amerikane dhe për të zvogëluar ndikimet e saj politike. Dhe për të kompensuar dobësinë ushtarake dhe ekonomike të Rusisë përballë Perëndimit, Moska vendos një shumëllojshmëri të mjeteve politike, financiare, kibernetike dhe informuese për të arritur objektivat e saj.

Uashingtoni nuk mund të mbetet pasiv ose thjesht reaktiv ndaj sulmeve të Putinit, pasi kjo thjesht e inkurajon atë që të intensifikohet dhe të pretendojë se Amerika ka frikë të provokojë Rusinë. Përveç forcimit të mbrojtjeve amerikane, konsolidimit të aleancave tona politike dhe ushtarake dhe ndihmimit të partnerëve të NATO-s, si Ukraina dhe Gjeorgjia, të cilët janë nën sulm të drejtpërdrejtë, Uashingtoni duhet të luajë kundërvajtje politike dhe informuese.

Politika e suksesshme e Sh.B.A-së ndaj bllokut sovjetik nën Ronald Reagan mund të shërbejë si një kornizë për të gjallëruar parimet thelbësore në marrëdhëniet me Rusinë e Putinit. Ajo duhet të jetë e ankoruar në promovimin e pluralizmit politik, demokracisë, të drejtave të njeriut, decentralizimit dhe federalizmit të vërtetë. Pa një transformim politik, Rusia do të degjenerojë në një shtet të dështuar. Dobësitë e saj janë ekspozuar me shikim nga disa kriza të njëkohshme, duke përfshirë rënien e çmimeve të naftës, një ekonomi kontraktuese, një pandemi të shfrenuar, rënie të mbështetjes publike për Putinin, dhe rritje të trazirave rajonale. Rusia është e prekur nga shumë më shumë sëmundje ekonomike, sociale, politike, etnike, fetare dhe rajonale sesa demokracitë perëndimore.

Autoritarizmi në rritje i Kremlinit nuk mund të përputhet me brutalitetin komunist dhe përhapja e rezistencës do të kontribuojë në copëzimin e vendit. Shumë popuj dhe rajone të ndryshme janë bllokuar brenda një strukture që përfiton një elitë të ngushtë të personelit të sigurisë, burokratëve dhe oligarkëve. Me pabarazitë në rritje ekonomike rajonale, investimet e pamjaftueshme nga Moska dhe mungesa e autonomisë lokale, struktura federale do të bëhet gjithnjë e më e pakontrollueshme.

Gjatë Luftës së Ftohtë, Reagan miratoi transmetimin e fakteve në kombet e robëruara, me qëllim që të kundërshtonte trillimet e vazhdueshme Sovjetike. Uashingtoni tani mund të mbështesë përpjekjet për të informuar publikun rus për dështimet dhe mashtrimet e Kremlinit. Perëndimi posedon cyberexperts, mjetet dixhitale dhe imperativat gjeopolitike për të ngritur një ofendim të qëndrueshëm informacioni bazuar në fakte në lidhje me fajtorët e vërtetë për përkeqësimin e Rusisë. Një mori mediash dhe platformash sociale mund të shpërndajnë të dhëna të bezdisshme të shmangura nga mediat shtetërore të Rusisë, të dhëna që pasqyrojnë varfërinë në rritje, shpërndarjen rurale, infrastrukturën shkatërruese, katastrofat mjedisore, korrupsionin qeveritar, rënien demografike dhe zgjerimin e trazirave rajonale.

Ashtu siç Moska humbi luftën e saj propagandistike gjatë kohës sovjetike, ofensiva aktuale informuese perëndimore duhet të drejtohet drejt fuqizimit të kombeve dhe shoqërive për të zëvendësuar sistemin Putinist. Mediat perëndimore, organizatat joqeveritare dhe platformat e ndryshme të informacionit mund të synojnë të rinjtë, studentët, punëtorët, grupet etnike dhe fetare, rajonalistët dhe sektorët e tjerë të mosbindur të popullatës për të ndihmuar në frymëzimin e shfaqjes së lëvizjeve alternative. Rusia gjithashtu nuk është imune nga populizmi antikrijues që ka përfshirë Evropën dhe Shtetet e Bashkuara.

Një komponent tjetër kryesor i një sulmi perëndimor është shpërndarja e materialit komprometues për Putinin dhe rrethin e tij të brendshëm. Thjesht imponimi i sanksioneve financiare për sulme ndaj Perëndimit është i pamjaftueshëm pa njoftuar qytetarët rus se ata janë gjithashtu viktima të Putinit. Shërbimet e inteligjencës perëndimore sigurisht që posedojnë informacion më të gjerë sesa aktivisti i opozitës Alexei Navalny për vjedhjen e buxhetit rus nga zyrtarët dhe oligarkët.

Zbulimet në lidhje me lakminë dhe ruajtjen e prapambetjes brenda elitës qeverisëse gjithashtu mund të krijojnë pasiguri në qarqet qeveritare dhe të ekspozojnë dobësitë politike të regjimit. Dyshimi dhe mosbesimi do të ngjallin frikën e spastrimit politik ose shpronësimit shtetëror të oligarkëve, dhe kjo mund të përkeqësojë luftën e fraksioneve. Të gjithë këta faktorë mund të nënvlerësojnë fushatën anti-Amerikane të Kremlinit. Dhe në fund të fundit, Uashingtoni do të duhet të përgatitet për skenarë të ndryshëm, duke përfshirë pasojat ndërkombëtare të copëzimit të mundshëm të Rusisë.

 


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa