Kina po i mashtron ambiciet e Rusisë
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Kina po i mashtron ambiciet e Rusisë

Janusz Bugajski

Fokusimi në rritje i Amerikës në aktivitetet shkatërruese të Kinës mund të shkëpus vëmendjen nga një kërcënim më i menjëhershëm rus. Zyrtarët e Kremlinit e konsiderojnë preokupimin në rritje të Uashingtonit me Kinën si një mundësi të vlefshme për të minuar kohezionin perëndimor dhe për të ndjekur qëllimet e tyre në rivendosjen e një perandorie evropiane. Ukraina dhe Bjellorusia mund të jenë objektivat e ardhshëm strategjikë të Presidentit Vladimir Putin. Edhe pse Rusia dhe Kina janë forca ekspansioniste që sfidojnë interesat e Sh.B.A.-së dhe ato evropiane, ndikimi i tyre aktual nuk është ekuivalent. Ndërsa Kina po zhvillohet në kërcënimin kryesor afatgjatë, Rusia paraqet rrezikun më të madh afatshkurtër për sigurinë trans-Atlantike. Pretendimet territoriale dhe detare të Kinës kufizohen kryesisht në Lindjen e Largët, por pohimet e Rusisë ndikojnë drejtpërdrejt në aleatët dhe partnerët e Amerikës në NATO. Me ekonominë e dytë më të madhe në botë, strategjia e Kinës në Evropë dhe Euroazi bazohet kryesisht në depërtimin ekonomik për të promovuar pajtueshmërinë politike. Kjo përfshihet në Iniciativën e Rripave dhe Rrugëve për ndërtimin e korridoreve tokësore dhe detare që lidhin Kinën me Evropën. Shtetet evropiane janë të bllokuar në borxhin kinez dhe të ndjeshëm ndaj manipulimeve politike. Kjo mund të parandalojë një politikë të përbashkët të BE-së ndaj Kinës; kritikat e heshtura për sulmin e Pekinit në Hong Kong, Xinjiang dhe Tibet; dhe të zgjerojë mosmarrëveshjet midis Uashingtonit dhe aleatëve evropianë që varen gjithnjë e më shumë nga investimet kineze. Në kontrast me qasjen afatgjatë të Kinës, Rusia është një agresor revizionist që shkatërron në mënyrë aktive aleancën trans-Atlantike. Me rënien e ekonomisë dhe popullsisë së Rusisë, zyrtarët në Moskë mund të llogaritin se koha po punon kundër tyre dhe do të ndërmarrin rreziqe më të mëdha për të arritur objektivat e tyre. Duke u përballur me tkurrje të mëdha në ekonominë ruse, Putini mund të përpiqet të frenojë trazirat e brendshme duke u angazhuar në një arratisje tjetër perandorake. Ai ka disa synime për të zgjedhur, por Ukraina mbetet më e rëndësishmja për rivendosjen e një sferë ruse në zemrën e Evropës. Moska tashmë e ka pushtuar Krimen e Ukrainës dhe pjesë të Donbas industrial, por ajo nuk ka arritur të prishë rezistencën ushtarake dhe politike të Kievit. Nën mbulesën e një operacioni humanitar për të siguruar ujë në Krime të dëmtuar nga thatësira, forcat ruse janë të pozicionuar të kapin traktet kryesore të vijës bregdetare jugore të Ukrainës. Kjo do t'i mundësonte Moskës të bllokojë hyrjen e Ukrainës në Detin e Zi dhe të mbys më tej ekonominë e vendit. Një veprim i tillë do të kërcënonte drejtpërdrejt aleatin e NATO-s, Rumaninë, si dhe rrugët tregtare të transportit detar dhe platformat e energjisë. Putin kërkon të krijojë një trashëgimi si "mbledhësi i të gjitha tokave ruse". Edhe Ukraina dhe Bjellorusia shikohen në Moskë si shtete artificiale, pavarësia e të cilave duhet të shuhet nga Rusia. Prandaj, Putini gjithashtu mund të shfrytëzojë trazirat në rritje në Bjellorusi dhe zgjedhjet e tij polemike në 9 gusht për të paraqitur si çlirimin kombëtar nga sundimi autokratik i Aleksandër Lukashenko dhe përvetësuar vendin si një "territor të ri federal". Për të shkëputur vëmendjen nga planet e tilla, Kremlini inkurajon konfliktin midis Pekinit dhe Uashingtonit duke mbështetur axhendën ekonomike të Kinës, fushatat disinformuese dhe sulmet kibernetike kundër SHBA. Lufta verbale midis Uashingtonit dhe Pekinit mbi COVID-19 është një shpërblim për Kremlinin, pasi Amerikanët i shikojnë përpjekjet e Rusisë për të ndikuar në zgjedhjet e SH.B.A.-së dhe planet e saj për pushtime të mëtejshme territoriale. Dhe mbështetja e Moskës për blerjen e infrastrukturës rrugore të Evropës, pavarësisht nga kundërshtimi amerikan, mund të jetë e dobishme. Në rast të një konflikti me Rusinë, përfshirja e Kinës mund të vonojë ose çaktivizojë lëvizjen ushtarake të NATO-s. Partneriteti anti-perëndimor midis Rusisë dhe Kinës forcon sjelljen kërcënuese të Kremlinit, i lejon Pekinit të zgjerojë operacionet e ndikimit të tij dhe shpërqëndronë vëmendjen dhe aftësitë e Amerikës. Kina gjithashtu mund të ketë një ndikim negativ në sigurinë transatlantike duke prodhuar kërcënime në Lindjen e Largët që do të inkurajojnë SH.B.A. të përmirësojnë praninë e saj ushtarake dhe të lënë pas dore krizat e tjera të krijimit. Tërheqja e planifikuar e 10,000 trupave amerikane nga Evropa dhe zhvendosja e tyre e mundshme në Azinë Lindore tregon se Uashingtoni mund të mos e kuptojë kërcënimin e larguar nga Moska. NATO nuk është e përgatitur për paqëndrueshmërinë që do të nxirret nga një sulm i ri rus ndaj Ukrainës ose Bjellorusisë. Administrata e SHBA, pavarësisht nga rezultatet e zgjedhjeve të nëntorit, do të duhet të hartojë një strategji që mund të përmbajë njëkohësisht ambiciet afatgjata të Kinës dhe të pengojë agresionin më të afërt të Rusisë. Përndryshe, të dy kundërshtarët kryesorë amerikanë do të intensifikojnë bashkëpunimin e tyre për ndarjen dhe shkatërrimin e Perëndimit.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa