Trazirat në Bjellorusi: A do të jetë Putini në radhë?
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Trazirat në Bjellorusi: A do të jetë Putini në radhë?

Janosh Bugajski

Revolta popullore dhe goditja e dhunshme e shtetit në Bjellorusi duket si një pararojë e së ardhmes së Rusisë.

Qeveria Bjelloruse e Presidentit Aleksandër Lukashenko është riemëruar si "diktatura e fundit në Evropë". Në fakt, ky moniker i përket regjimit Putin, rrëzimi i të cilit mund ta dëshmonte shumë më të dhunshëm dhe ndërkombëtarisht prishës sesa ai i Lukashenko. Edhe pse Lukashenko pretendoi fitoren në zgjedhjet e së Dielës, ditët e tij duket se janë të numëruara. Mashtrimet masive të zgjedhjeve dhe shtypja e dhunshme e protestave paqësore nuk mund të mbështesin asnjë qeveri ku gjendja shpirtërore dhe vendosmëria e njerëzve të thjeshtë është zhvendosur në mënyrë dramatike. Rritja e trazirave publike, protestave dhe grevave mund ta bëjnë Bjellorusinë të paqeverisur, dhe madje qeveria dhe forcat e sigurisë mund të konkludojnë se Lukashenko duhet të zëvendësohet për të qetësuar publikun. Vetë Moska mund të përfshihet ngushtë në zgjedhjen e një pasardhësi pro-Putinit ose parandalimin e emërimit të një administrate të mbështetur nga perëndimi që do të nxirrte Bjellorusinë nga orbita e Rusisë. Por, sa më thellë që Putini të ndërhyjë në politikën Bjelloruse aq më shumë do të duhet të shikojë mbi supin e tij në trazirat në rritje të vetë Rusisë. Zëvendësimi i Lukashenko si rezultat i presionit të publikut mund të bëhet një model për rrëzimin e Putinit.

Edhe më shumë sesa Bjellorusia, Federata Ruse është një shtet i dobët, dobësitë e të cilit po ekspozohen nga disa kriza të njëkohshme, duke përfshirë çmimet e ulëta të naftës, një ekonomi kontraktuese, një pandemi të shfrenuar, duke rënë mbështetje për qeverinë qendrore dhe rritje të trazirave rajonale. Ekziston thellimi i mosbesimit ndaj qeverisjes së Moskës, përshkallëzimit të rezistencës së publikut ndaj politikës së qeverisë dhe rritjes së mosbesimit në propagandën shtetërore me burime alternative të informacionit në dispozicion. Aftësia e regjimit për të penguar rezistencën përmes shtypjes masive do të testohet në javët e ardhshme, me zgjedhjet lokale që duhen në 18 rajone federale në 13 shtator. Trazirat në Rusi mund të jenë edhe më të paparashikueshme sesa në Bjellorusi për shkak të madhësisë dhe diversitetit të vendit dhe perspektiva marramendëse e disa revoltave të njëkohshme. Kundërshtimi i hapur ndaj vendimeve jopopullore tashmë ka marrë forma masive në disa rajone dhe qytete, përfshirë në Khabarovsk në Lindjen e Largët, Shijes në Veriun e Rusisë dhe Ingushetia në Kaukazin e paqëndrueshëm të Veriut. Revolta është infektive dhe shkallëzuese. Pakënaqësia e përhapur nga trajtimi i pandemisë nga Kremlini ka acaruar indinjatën për një sërë politikash qeveritare. Një sondazh i opinionit i kryer nga Qendra e pavarur Levada ka treguar që pothuajse gjysma e rusëve mbështetën protestat e Khabarovsk, ndërsa vetëm 17 përqind kundërshtuan, dhe një e treta do të ishin të gatshëm të organizonin protesta të ngjashme në rajonet e tyre. Në të njëjtën kohë, besimi i publikut në Putin ka rënë në një nivel të ulët prej 25 përqind.

Skenarë të ndryshëm të trazirave janë të mundshme, duke përfshirë një luftë për pushtet në Moskë, përshkallëzimin e konflikteve midis Kremlinit dhe qeverive të rajonit dhe një prishje të kontrolleve qendrore në disa pjesë të vendit që mund të shkaktojnë një shpërthim politik apo edhe kolaps të dhunshëm. Reagimet e qeverisë ndaj trazirave sociale gjithashtu mund të përshpejtojnë rezistencën e publikut. Për të shmangur copëtimin e shtetit, Putini mund të provonte lehtësime të ndryshme si sigurimi i përfitimeve ekonomike dhe ofertat e decentralizimit administrativ për qendrat kryesore rajonale. Ose ai mund të imponojë shtypje selektive kundër protestave specifike apo edhe një goditje masive në një ose më shumë rajone. Sidoqoftë, secila prej këtyre masave mund të sulmojë. Përfitimet ekonomike selektive mund të provokojnë pakënaqësi në rajone të tjera mes llogaritjeve që kundërshtimi masiv ndaj politikës së Kremlinit mund të rrisë fondet e shtetit. Lëshimet politike për udhëheqësit lokalë mund të inkurajojnë qeveritarët të veprojnë më në mënyrë të pavarur dhe të nxisin një autonomi më të gjerë. Një bollëk kontestesh territoriale, etno-nacionale dhe burimeve janë gjithashtu të dukshme në të gjithë federatën e padobishme. Konflikte të tilla mund t'i bëjnë disa rajone gjithnjë e më të pabarabarta dhe të bezdisin revoltat e hapura kundër Moskës. Represioni selektiv gjithashtu mund të rezultojë i paefektshëm apo edhe shkallëzues duke shkaktuar rezistencë më të gjerë. Aftësitë e regjimit për të imponuar shtypje masive në të gjithë vendin ose edhe në disa rajone njëkohësisht mund të rezultojnë të papërshtatshme. Në të vërtetë, mosbesueshmëria e organeve rajonale të sigurisë në eliminimin e kundërshtimit të hapur mund të shkaktojë trazira të mëtejshme, siç dëshmohet në Khabarovsk. Ndërsa monitorojnë nga afër Bjellorusinë dhe dekurajojnë dhunën e mëtejshme të shtetit, politikëbërësit amerikanë dhe BE duhet të fillojnë të përgatiten për pikën e mundshme shumë më shkatërruese që është Rusia. Asnjë diktaturë nuk është e përhershme dhe për të arritur një perandori të jashtme në Bjellorusi, Ukrainë, Gjeorgji dhe Moldavi, perandoria e brendshme e Moskës mund të fillojë të shkatërrohet.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa