​Për shkak të humbjeve të mëdha në turizëm, Kroacia do të padisë këtë vend

​Për shkak të humbjeve të mëdha në turizëm, Kroacia do të padisë këtë vend

Sektori kroat i turizmit po shqyrton një padi kundër Holandës lidhur me vendimin e vendit për të përfshirë Kroacinë në listën e vendeve me rrezik.

Supozohet se për shkak të një vendimi të tillë, turizmi kroat pësoi humbje në disa dhjetëra miliona euro, shkruan Poslovni dnevnik. Për sektorin e turizmit, ky vendim i Holandës është diskriminues dhe jo transparent. Për shkak të sa më sipër, ata po shqyrtojnë opsionet ligjore për mbrojtje kundër një vendimi të tillë nga Holanda.

Eurodeputetët kroatë janë të zhgënjyer nga angazhimi i dobët i Qeverisë kroate për këtë çështje. Më 21 korrik, Holanda përfshiu Kroacinë në listën e vendeve në rrezik për shkak të pandemisë koronavirus. Në kohën kur kjo ndodhi, kishte 25,000 turistë holandezë në Kroaci.

Pasi morën këtë vendim, gjysma e numrit të përmendur menjëherë ndaluan pushimet e tyre dhe u kthyen në shtëpi. Pastaj pasoi një ortek të anulimeve të rezervimeve për pushimet verore në Kroaci.

Fakti që një kompani turistike nga Istria humbi 200,000 euro vetëm në një pasdite flet për vëllime për pasojat për turizmin kroat. Aktualisht ka tetë mijë holandezë në Kroaci, i cili konsiderohet një numër simbolik.

Përkrahësit e padive po mendojnë afatgjatë dhe kanë frikë se një vendim i tillë mund të krijojë një precedent për disa vendime të ardhshme, të cilat, pa ndonjë arsye të vërtetë, do të kufizojnë udhëtimin e qytetarëve brenda Bashkimit Evropian.