Bjellorusia midis lirisë dhe konfliktit
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Bjellorusia midis lirisë dhe konfliktit

Janusz Bugajski

Pas euforisë së emancipimit kombëtar, Bjellorusia tani përballet me pasiguri për të ardhmen e saj.

Një skenar i rrezikshëm mund të shpaloset edhe nëse Presidenti Aleksandër Lukashenko jep dorëheqjen me premtime për zgjedhje të reja. Një vend që dikur konsiderohej si një nga më pasivët në ish-perandorinë Sovjetike, ka shpërthyer me protesta masive kundër mashtrimit të zgjedhjeve dhe brutalitetit të policisë. Kryengritja popullore ka përfshirë çdo sektor të shoqërisë dhe të gjitha pjesët e vendit dhe madje besnikëria e njësive të sigurisë së brendshme ndaj Lukashenko është në dyshim.

Një zgjidhje paqësore e kryengritjes Bjelloruse do të kërkonte zgjedhje të reja të ndërmjetësuara ndërkombëtarisht që pranohen si të ligjshme nga shumica e qytetarëve. Kryeministri shqiptar Edi Rama, vendi i të cilit mban presidencën e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), një organ shumë-kombëtar me përvojë të pakrahasueshme në monitorimin e zgjedhjeve, tashmë ka ofruar të ndërmjetësojë bisedimet midis qeverisë dhe opozitës. Një tranzicion i tillë politik duhet të përfshijë fitoren e vërtetë të zgjedhjeve të nëntë gushtit të Sviatlana Tsikhanouskaya, e cila u detyrua të ikte në Lituani.

Për momentin, Lukashenko duket se synon të ngjitet në pushtet, madje ndërsa dërgon sinjale kontradiktore ndërsa protestat përshkallëzohen. Ai mund të apelojë për ndihmën e drejtpërdrejtë të Moskës, duke pretenduar se revolucioni i Bjellorusisë kërcënon gjithashtu Rusinë. Por për Presidentin Vladimir Putin, çdo opsion mbart rreziqe serioze. Nëse ai nuk vepron dhe Lukashenko detyrohet të tërhiqet, atëherë mesazhi për qytetarët rus do të jetë i qartë - që protestat masive paqësore mund të zhdukin edhe regjimin më shtypës. Bjellorusia, aleati më i ngushtë i Rusisë me lidhje kulturore të gjata, mund të shërbejë si një shembull për të mobilizuar qytetarët rusë. Dhe me zhgënjimin që ngrihen mbi kushte të rënda ekonomike, protestat anti-Putin mund të ndizen në të gjithë Federatën Ruse.

Një ndërhyrje e drejtpërdrejtë në Bjellorusi mund të jetë edhe më e rrezikshme për Putinin. Prishja e Lukashenkos do të kërkonte shtypje masive dhe depërtimin e forcave të sigurisë të Rusisë. Demonstratat anti-Lukashenko mund të kthehen kundër Putin nëse ai përpiqet të orkestrojë në mënyrë të njëanshme çdo tranzicion lidershipi. Nga ana tjetër, lejimi i lideres së opozitës Tsikhanouskaya të marrë presidencën ose rregullimin e zgjedhjeve të reja demokratike gjithashtu mund të rezultojë i dëmshëm për Moskën. Nëse Putini nuk mund të kontrollojë qeverinë e re në Minsk, atëherë Bjellorusia ka të ngjarë të ndjekë lidhje më të ngushta me Perëndimin.

Megjithëse Bjellorusët mund të mos shohin ndonjë kundërshtim midis zhvillimit të lidhjeve më të ngushta me Evropën dhe Amerikën dhe mbajtjen e marrëdhënieve të mira me Rusinë. Kremlini përshkruan BE dhe Sh.B.A si kërcënime ekspansioniste. Ka pak mundësi për ndarjen e territorit të vendit dhe përpjekjen për ta mbajtur atë peng, si me Ukrainën apo Gjeorgjinë. Por skenarë të tjerë për të bllokuar politikën e jashtme të pavarur të Bjellorusisë mund të prodhohen. Putini mund të kërkojë të copëtojë skenën politike dhe të korruptojë elitat, si në Moldavi, ose të sigurojë pajtueshmëri përmes varësisë ekonomike dhe pranisë së bazave ushtarake ruse, si në Armeni. Por blerja e kandidatëve për president dhe ndarja e votave mbetet e rrezikshme nëse një e pavarur siç është Tsikhanouskaya fiton përsëri dhe kërkon marrëdhënie më të ngushta me Perëndimin.

Kremlini mund të konkludojë se një ndërhyrje më e drejtpërdrejtë në Bjellorusi është e nevojshme për të ruajtur ndërtimin e perandorisë së Rusisë dhe për të ruajtur regjimin e Putinit. Kjo ka të ngjarë të paraprihet nga dy elementë kryesorë. Së pari, një fushatë e bashkërenduar propagandistike dhe disinformuese do të pretendonte se agjentët perëndimorë po bëjnë një "revolucion me ngjyrë" në Bjellorusi për të shkatërruar vendin nga Rusia. Polonia dhe Lituania do të portretizoheshin si agresorët kryesorë. Së dyti, një provokim mund të kërkohet si një pretekst për ndërhyrjen ushtarake ose paramilitare. Ky mund të jetë një sulm i organizuar terrorist në një strukturë qeveritare që do të fajësohet për sabotatorët perëndimorë ose një provokim ushtarak përgjatë kufirit të Bjellorusisë me NATO-n.

Ndërhyrja e Rusisë mund të shoqërohet si "ndihmë vëllazërore" për të mbrojtur vendin nga infiltrimi i NATO-s. Moska madje mund të vendosë të zëvendësojë Lukashenko duke përshkruar ndërhyrjen e saj si një gjest humanitar për t'i ndihmuar Bjellorusët të largojnë "diktatorin e fundit në Evropë" ndërsa vendosin një regjim më miqësor ndaj Rusisë dhe duke organizuar zgjedhje të freskëta nën mbikëqyrjen e Moskës. Sidoqoftë, Putini nuk mund të marrë më si të dhënë pasivitetin e popullit Bjellorusi që tashmë ka protestuar kundër një zgjedhjeje mashtruese. Nëse protestat në Bjellorusi bëhen mitingje anti-Putin, zemërimi mund të derdhet në kufirin lindor, ku rusët gjithashtu mund të hidhnin poshtë stereotipin e tyre të pasivitetit politik.


APR
Romay Lift