Takimi Kosovë-Serbi dëshmon se lidershipi i SHBA në Ballkan është jetik
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Takimi Kosovë-Serbi dëshmon se lidershipi i SHBA në Ballkan është jetik

Janusz Bugajski

Që nga luftërat jugosllave në vitet 1990, lidershipi amerikan ka mbetur vendimtar për të garantuar sigurinë rajonale në Ballkanin Perëndimor. Takimi i fundit i Shtëpisë së Bardhë midis Presidentit serb Aleksandar Vuçiç dhe kryeministrit kosovar Avdullah Hoti demonstron përkushtimin e Uashingtonit për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve që vonojnë zhvillimin rajonal dhe që përsëri mund të shpërthejnë në konflikte të armatosura.

Bisedimet midis Serbisë dhe Kosovës për të "normalizuar" marrëdhëniet e tyre kanë vazhduar në mënyrë sporadike që nga Marrëveshja e Brukselit në 2013. Ndërsa Bashkimi Evropian filloi negociatat këtë verë pas disa vitesh lëvizje, është përfshirja e SHBA që siguron shtysën e vërtetë për një rezolutë përfundimtare.

Thelbi i konfliktit është refuzimi kokëfortë i Beogradit për të njohur Kosovën si një shtet i pavarur. Pas ndërhyrjes së NATO-s në 1999, të udhëhequr nga SH.B.A. për të parandaluar gjenocidin nga qeveria Serbe e Slobodan Millosheviç kundër shumicës shqiptare, Kosova shpalli pavarësinë në 2008. Shtetësia e saj është njohur nga shumica e anëtarëve të Kombeve të Bashkuara dhe të gjitha, përveç pesë shteteve të BE. Por në vend që të pranojnë realitetin dhe të zhvillojnë marrëdhënie produktive ndërshtetërore me Kosovën, autoritetet serbe mbeten të bllokuara në një nostalgji jugosllave.

Samiti i Shtëpisë së Bardhë specifikoi fusha të ndryshme ekonomike ku të dy vendet mund të intensifikojnë bashkëpunimin e tyre, por domethënia e vërtetë e takimit ishte e dyfishtë. Së pari, ai rikonfirmoi se zyrtarët amerikanë janë të bindur se vetëm njohja e ndërsjellë midis Serbisë dhe Kosovës si dy shtete të pavarura do të normalizojë marrëdhëniet midis tyre. Sekretari i Shtetit Mike Pompeo riafirmoi më pas pozicionin e SHBA në një takim privat me Hotin. Zyrtarët serbë kishin shpresuar që administrata e Trump do të zbuste apo edhe të kthente pozicionin e saj mbi shtetësinë e Kosovës dhe kundërshtuan tekstin e Shtëpisë së Bardhë, e cila riktheu rëndësinë e njohjes reciproke.

Së dyti, Uashingtoni përsëriti angazhimin e tij për të zgjeruar numrin e vendeve që njohin shtetësinë e Kosovës. Njoftimi në Shtëpinë e Bardhë se Izraeli do të njohë pavarësinë e Kosovës ishte një përparim i rëndësishëm, veçanërisht pasi Kosova e shikon veten e saj në mënyrë të ngjashme me Izraelin si një vend i krijuar pas gjenocidit për të mbrojtur popullin shqiptar. Fushata e Serbisë për bllokimin dhe çnjohjen e Kosovës në Afrikë, Oqeani dhe gjetkë ka qenë në kundërshtim me politikën e SHBA dhe Beogradi u zotua ta ngrijë atë të paktën për një vit. Kosova gjithashtu do të heqë dorë nga kërkesa për t'u bashkuar me organizatat ndërkombëtare gjatë së njëjtës periudhë për të treguar vullnetin e saj të mirë.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa