Ringjallja e projektit të Serbisë së Madhe
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Ringjallja e projektit të Serbisë së Madhe

Nga Janusz Bugajski

Që nga luftërat në Jugosllavinë në kolaps në vitet 1990, të ndjekura kryesisht nga Beogradi, Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian janë përpjekur të sigurojnë stabilitetin rajonal në Ballkanin Perëndimor përmes marrëveshjeve kufitare, kushtetutave gjithëpërfshirëse dhe integrimit ndërkombëtar. Një qasje e tillë është sfiduar nga politikanë të korruptuar, institucione të dobëta, ndikimi negativ i fuqive të huaja armiqësore dhe mesazhe të përziera nga organet e BE-së për përfshirjen e Ballkanit. Sidoqoftë, kërcënimet më të mëdha për sigurinë rajonale janë projektet ekspansioniste mbarëkombëtare, veçanërisht kur ato ndiqen nga një aktor shtetëror.

Në vitet e fundit, projekti i Serbisë së Madhe është ringjallur nën presidencën e Aleksandar Vuçiq. Por ndryshe nga epoka e Sllobodan Millosheviçit, axhenda nuk sillet më rreth luftës së plotë, vrasjeve etnike, dëbimeve masive dhe kapjes territoriale. Fushata tani operon përmes tre parimeve kryesore - vjedhurazi, fleksibilitet dhe durim.

Nën Millosheviçin, një Serbi e zgjeruar supozohej të dilte nga Jugosllavia e shkatërruar duke marrë territore që përmbajnë shumicat serbe nga republikat fqinje dhe duke vrarë ose dëbuar grupe të tjera etnike për të krijuar shumicat serbe. Projekti dështoi kryesisht për shkak të rezistencës së kroatëve, boshnjakëve, shqiptarëve dhe malazezëve dhe ndërhyrjes përfundimtare ushtarake ndërkombëtare të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara.

Vuçiç shërbeu si ministër i informacionit të Milosheviqit dhe për këtë arsye është shumë i njohur me dezinformimin dhe mashtrimin për të arritur objektivat madhështore politike. Me Partinë e tij Progresive që monopolizon politikën Serbe dhe opozitën me një anë, Vuçiç ka mjaft hapësirë ​​për të ndjekur ambiciet e Ballkanit mini-perandorake të Serbisë. Strategjia aktuale e Beogradit përfshin tre elementë kryesorë - dobësimin e fqinjëve, diplomacinë e dyfishtë dhe ndihmën ruse.

Serbia nuk është në gjendje të sfidojë Kroacinë, e cila ka arritur anëtarësimin në NATO dhe BE, megjithëse Beogradi vazhdon të marrë armë nga Rusia dhe Kina në një mini-garë armësh me fqinjin e saj më të pasur verior. Kroacia ka një popullsi serbe shumë më të vogël dhe më pak kompakte sesa gjatë epokës Jugosllave dhe ka më pak dobësi politike dhe ekonomike që Beogradi mund të shfrytëzojë. Tre synimet kryesore të projektit të ringjallur të Serbisë së Madhe janë Kosova, Mali i Zi dhe Bosnjë-Hercegovina.

Kosova nuk mund të rigjenerohet nga Serbia pasi nuk ka mbështetje ndërkombëtare për një ndryshim të tillë dhe popullata shqiptare është e vendosur të mbetet e pavarur. Objektivi i Beogradit është të vonojë në mënyrë të pacaktuar një zgjidhje përfundimtare ose "normalizim" në marrëdhëniet bilaterale me Prishtinën dhe ta mbajë Kosovën të paqëndrueshme dhe të pasigurt për të ardhmen e saj. Prandaj, debatet rreth ndarjes dhe shkëmbimeve të tokave nuk ishin të mirëfillta por një mjet për të shpërqendruar vëmendjen dhe për të nxitur konfliktet brenda udhëheqjes kosovare. Një Kosovë e dobët i mundëson Beogradit të rrisë ndikimin e tij rajonal.

Megjithëse Mali i Zi është një anëtar i NATO-s, politika e Vucic është krijuar për të nënshtruar sovranitetin e saj dhe për të nënshtruar politikën e saj të jashtme. Zyrtarët dhe media serbe ndërhynë në zgjedhjet e fundit parlamentare të Malit të Zi për të promovuar opozitën nacionaliste. Koalicioni i ri qeverisës mund të dobësojë orientimin perëndimor të vendit, veçanërisht nëse Fronti Demokratik (DF) ushtron dominim në qeverinë e re. Partia është e lidhur ngushtë me grupet nacionaliste serbe dhe operativët rusë dhe mbështet projektin e Serbisë së Madhe. Ai do të kërkojë të forcojë identitetin serb në Malin e Zi dhe të anulojë ligjin e ri të pronës fetare. Udhëheqësit boshnjakë dhe shqiptarë do të shqetësohen veçanërisht për ngritjen e shovinizmit serb që mund të drejtohet kundër komuniteteve të tyre në Malin e Zi.

Bosnjë-Hercegovina është shënjestra e tretë kryesore e pan-serbizmit. Vendi mbetet jofunksional kryesisht për shkak të politikave bllokuese të Republikës Srpska (RS) autonome. Udhëheqësi i saj, Milorad Dodik, kërcënon periodikisht separatizmin për të krijuar një shtet të ri Serb. Territori ka një popullsi kryesisht serbe pas gjenocidit gjatë kohës së luftës të muslimanëve boshnjakë. Megjithëse Vuçiç ka shmangur fushatat e hapura për ndarjen boshnjake dhe thithjen e Serbisë nga RS, llogaritja është se një krizë më e gjerë rajonale e kombinuar me konflikte brenda Bosnjës do të ofrojë mundësi në të ardhmen për shkëputje kur perëndimi të shpërqendrohet.

Një përbërës i dytë kryesor i qasjes së Beogradit është diplomacia e dyfishtë. Ndërsa pretendon aspiratat për anëtarësim në BE dhe marrëdhënie më të ngushta me NATO, Serbia kërkon të ekuilibrojë katër fuqitë e mëdha - Rusinë, Kinën, Sh.B.A dhe BE. Ai synon të përfitojë nga secili, diplomatikisht, ekonomikisht dhe ushtarakisht, në imitim të strategjisë së Jugosllavisë për mosvendosje pas prishjes së Titos me Stalinin në 1948. Kjo gjithashtu mund të maskojë dhe asistojë projektin pan-serb nëse Beogradi fiton mbështetje nga aktorët kryesorë ndërkombëtarë .

Faktori i tretë që Vucic llogarit do të ndihmojë agjendën e tij të Serbisë sē Madhe është ndihma e shtetit rus. Moska e sheh Beogradin si një mjet të dobishëm për të minuar stabilitetin në Ballkanin Perëndimor, për të kufizuar integrimin perëndimor dhe për të zgjeruar ndikimin rus. Nën presidencën e Vuçiç lidhjet me Moskën janë zgjeruar. Serbia ka nënshkruar një marrëveshje të tregtisë së lirë me Bashkimin Ekonomik Euroaziatik të udhëhequr nga Moska, pavarësisht kundërshtimit të fortë nga BE. Ajo ka refuzuar të bashkohet me regjimin e sanksioneve të vendosura kundër Rusisë për pushtimin e saj dhe ndarjen e Ukrainës. Dhe ajo ka marrë armë të rënda nga Moska, duke përfshirë sistemet anti-ajrore, avionët luftarakë dhe helikopterët sulmues pavarësisht paralajmërimeve të vazhdueshme të sanksioneve të SHBA.

Beogradi gjithashtu vazhdon të zgjerojë "qendrën humanitare" në Nish në Serbinë jugore me shërbimet e sigurisë së Rusisë. Qendra mundëson mbledhjen e inteligjencës ruse në të gjithë Ballkanin. Në arenën ekonomike, Serbia vazhdon të mbështetet në naftën dhe gazin rus. Faza e dytë e tubacionit të gazit Turk Stream të Gazprom do të përshkojë Serbinë, e cila tashmë është e varur nga Moska për gaz natyror dhe kompania e saj më e madhe e naftës, Naftna Industrija Srbije, është në pronësi të shumicës nga Gazprom. Serbia gjithnjë e më shumë po ekspozon veten si një kanal për Moskën për të destabilizuar Evropën Juglindore dhe për të sfiduar interesat amerikane.

Në vend të konfrontimit të drejtpërdrejtë që mund të provokojë sanksione perëndimore, Vuçiç preferon të veprojë me vjedhje dhe të manipulojë dobësitë e fqinjëve. Në vend të një sulmi të drejtpërdrejtë mbi integritetin ose sovranitetin e shteteve afër, Vuçiç është më dinak në zvogëlimin e pavarësisë së tyre duke inkurajuar mosmarrëveshjet nacionaliste dhe duke favorizuar partitë lokale pan-serbe. Dhe në vend të një ndjekje të shpejtë të dominimit rajonal, Vuçiç ka vendosur të jetë i durueshëm, duke llogaritur që koha është në anën e Serbisë. Sidoqoftë, nuk mund të përjashtohet që në një moment Kremlini mund të përpiqet të shtyjë ose tërheqë Vuçiqin në një konflikt rajonal më të drejtpërdrejtë që do të preokupojë BE dhe NATO.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa