A do t’i mbijetojë Amerika rebelimit?
   Opinionet e Janosh Bugajskit

A do t’i mbijetojë Amerika rebelimit?

Janusz Bugajski

Megjithëse Presidenti i zgjedhur Joe Biden po shpall unitetin si qëllimin e tij kryesor, sulmi i Kongresit me 6 Janar mund të jetë paralajmëruesi i një rrëshqitje të përshpejtuar drejt përçarjes politike dhe thyerjes së mundshme të shtetit.

Në skenarin më optimist, kryengritja e dështuar e ktheu Amerikën nga pragu i kaosit dhe madje edhe luftës civile. Stuhia e Kongresit nuk arriti të frikësojë ligjvënësit për të  anuluar rezultatet e zgjedhjeve presidenciale. Pavarësisht nga papërgatitja fillestare e policisë së Kapitolit, rendi u rivendos përfundimisht dhe pengoi rrëmbimi ose vrasja e mundshme e ligjvënësve.

Sipas tezës pozitive, shumica dërrmuese e amerikanëve do të dënojnë kryengritësit dhe shumica e votuesve të Trump do të pranojnë me paturpësi legjitimitetin e zgjedhjeve të Biden. Ndërkohë, ndikimi politik i Trump do të gërryhet, ndërsa Partia Republikane kthehet në thelbin e saj tradicional dhe hedh ekstremet e saj populiste.

Por mësimi kryesor i historisë është se për të parandaluar rezultatin më të keq, së pari duhet ta imagjinojmë atë. Në një skenar pesimist alternativ, ndarjet e thella socio-politike të Amerikës rezultojnë të papajtueshme. Institucionet federale dhe tre degët e qeverisë humbasin legjitimitetin e tyre midis një pakice të konsiderueshme të popullsisë të shkaktuar nga Trump dhe aleatët e tij, të cilët do të vazhdojnë të kontrollojnë Partinë Republikane ose pasardhësin e saj politik.

Demokracia amerikane nuk mund të funksionojë nëse njëra nga dy partitë e saj të mëdha refuzon rolin e opozitës besnike dhe kërkon të paralizojë vendimet federale. Polarizimi kombëtar mund të zgjerohet më tej nëse demokratët e ardhshëm tërhiqen majtas, pavarësisht nga opozita qendrore dhe konservatore dhe nëse administrata e re nuk mund të punojë me republikanët kongresistë. Demokratët e majtë "Progresivë" mbajnë gjithashtu disa fajësime për përçarjet në përshkallëzim në shoqërinë Amerikane, pasi kanë toleruar elementë të dhunshëm të antifa, promovuan një narrativë të rrezikshme "shpagimi i policisë" dhe i mundësuan Trumpit të portretizojë administratën e ardhshme si lajmëtarët e socialistëve radikalë.

Konfliktet e dhunshme mund të shpërthejnë edhe atje ku të dy palët besojnë se po mbrojnë demokracinë. Kryengritësit që sulmuan Kongresin ishin të bindur se votat e tyre ishin vjedhur dhe udhëheqësit e tyre mashtruan jashtë zyrës. Nëse ata nuk mund të binden ndryshe, atëherë vazoja e rebelimit do të vazhdojë të vlojë.

Shkrirja politike do të inkurajojë militantët anti-qeveritare dhe luftëtarët e rrugës, qoftë nga e majta socialiste, e djathta nacionaliste apo hodge-podge e lëvizjeve anti-qeveritare. Nëse lëvizje të tilla inkurajohen dhe manipulohen nga demagogët, përplasjet e dhunshme do të përhapen dhe mund të shoqërohen me bombardime dhe terrorizëm.

Në mes të konfliktit të armatosur, Republikanët dhe Demokratët mund të kërkojnë të dëbojnë kundërshtarët e tyre politikë nga disa qeveri të shteteve dhe legjislatura. Kryengritja dhe paligjshmëria e përhapur mund të kapet nga udhëheqësit e djathtë ose të majtë për të rekrutuar policinë lokale në rivendosjen e rendit dhe ligjit si një mbulesë për krijimin e administratave "të pastruara ideologjikisht". Autoritetet federale ose do të ishin shumë të paralizuara për të ndërhyrë ose të paaftë për të trajtuar disa kriza të njëkohshme.

Kryengritjet lokale mund të gjallërojnë thirrjet për ndarje dhe ndarje. Sapo të ketë gjakderdhje të madhe në mes të sakatimit, ndarja territoriale dhe shkëmbimet e popullsisë midis shumicës së shteteve blu dhe të kuqe mund të dalin si një zgjidhje e mundshme që mund të rivendosë paqen dhe qeveritë funksionale. Mund të shprehen opsione të ndryshme të ndarjes, qoftë një konfederatë e lirë me një qeveri të dobët qendrore apo ndarja e plotë e disa shteteve dhe krijimi i dy vendeve të Amerikës së Veriut.

Megjithëse një skenar i tillë mund të hidhet poshtë si një pamundësi makthi, sjellja njerëzore në kushte ankthi ekonomik, kaos politik dhe paranoje shoqërore tejkalon pa dyshim imagjinatën tonë. Ne nuk mund të supozojmë se mësimet e përgjakshme të shekullit të 20-të, nga shpërthimet e dhunshme të shtetit dhe luftërat botërore në Holokaust dhe Gulag, janë mësuar dhe nuk do të imitohen në shekullin 21. As demokracia përfaqësuese dhe as integriteti shtetëror nuk mund të merren si të mirëqena, madje edhe demokracitë më të forta do të testohen.

Ne do të zbulojmë gjatë javëve dhe muajve të ardhshëm qëndrueshmërinë e institucioneve të Amerikës, angazhimin e politikanëve të zgjedhur dhe besimin e qytetarëve të Amerikës në Shtetet e Bashkuara unitare dhe demokratike.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa