Një luftë më pak e ftohtë me Rusinë
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Një luftë më pak e ftohtë me Rusinë

Qeveria ruse po përshkallëzon konfrontimet e saj me Perëndimin në mënyrë që të provokojë vendosmërinë e administratës së Biden.

Përkundër disa pohimeve, megjithatë, ne nuk jemi dëshmitarë të një lufte të dytë të ftohtë. Lufta e Ftohtë ishte në thelb një bllokim derisa perandoria Sovjetike u implodua. Në vend të kësaj, Presidenti Vladimir Putin është i përfshirë në një ofensivë ndërkombëtare frikësuese për të rifituar shtatin e botës, për të rindërtuar një perandori Moskovite dhe për të ndarë Perëndimin.

Rusia është duke forcuar vendosjet e saj ushtarake përgjatë kufijve të Ukrainës dhe duke rritur mundësinë e një pushtimi tjetër. Ajo ka rritur praninë e saj detare në Arktik dhe vazhdimisht provokon kundërshtarët e saj perëndimorë përmes fluturimeve të tepërta mbi anijet e SH.B.A.-së dhe NATO-s në detin Balltik dhe Detin e Zi dhe afër hapësirës ajrore të Alaskanit. Veprime të tilla kanë tre objektiva kryesore: për të demonstruar se Rusia është një fuqi globale, për të hetuar për njolla të buta në mbrojtjen perëndimore, dhe për të tërhequr vëmendjen nga trazirat e brendshme në rritje në Federatën Ruse. Rreziku është që strategët dhe gjeneralët e Putinit të llogarisin gabimisht dhe të nxisin një konflikt të armatosur që do të tërhiqet kundër Rusisë.

Lufta e Ftohtë ishte një konflikt i ngrirë midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik. Perdja e Hekurt në të gjithë Evropën përcaktoi sferat përkatëse të ndikimit dhe as nuk kërcënoi të kapë territorin jashtë fushave të tyre. Sovjetikët u përpoqën të zgjeronin ndikimin e tyre në Azi, Afrikë dhe Amerikën Latine duke mbështetur lëvizjet komuniste, ndërsa SH.B.A u përpoq t'i frenonte ato. Por të dy palët shmangën konfrontimin e drejtpërdrejtë ushtarak edhe kur Moska shtypi revoltat anti-komuniste në Lindjen e Evropës.

Putini tani kryeson një regjim revizionist në të cilin pasojat e konfliktit midis Rusisë dhe Perëndimit janë më pak të parashikueshme. Moska nuk e njeh pavarësinë ose integritetin e shteteve fqinje që u çliruan nga perandoria e saj e mëparshme. Situata të kujton luftërat 100 vjet më parë, kur dhjetëra kombe kërkuan pavarësinë nga perandoria cariste në kolaps. Regjimi bolshevik nisi luftërat për të përmbysur shpërbërjen perandorake.Në rindërtimin e sundimit të saj, Moska përhap nocionin se Rusia u "poshtërua" kur perandoria Sovjetike u shemb. Në realitet, çlirimi i kombeve të pavarura i dha fund poshtërimit të tyre nga Kremlini dhe vulosi vendosmërinë e tyre për të shmangur nënshtrimin në të ardhmen. Megjithëse ndarja e Luftës së Ftohtë të Evropës është vjetëruar, zyrtarët e Putinit po ushtrojnë presion të madh mbi të gjitha ish-republikat Sovjetike për të braktisur aspiratat e tyre perëndimore dhe për t'u bashkuar me "botën ruse". Zyrtarët perëndimorë pretendojnë se nuk ka asnjë konkurrencë me shumën zero me Rusinë për besnikërinë e ndonjë vendi evropian. Në realitet, konflikti themelor vazhdon midis lirisë për të zgjedhur aleancat ndërkombëtare dhe insistimit të Moskës për nënshtrim. Putini denoncon integrimin perëndimor si në kundërshtim me pretendimet historike, kulturore dhe gjeostrategjike të Rusisë. Ai kërkon që vendet post-sovjetike të qëndrojnë jashtë të gjitha aleancave perëndimore. Kjo jo vetëm që do të shuante sovranitetin kombëtar por do të kërcënonte liritë demokratike të qytetarëve të zakonshëm.

Një aleancë e besueshme transatlantike që marshon forcën e NATO-s dhe Bashkimit Evropian duhet të drejtohet drejt sigurimit të lirisë së Evropës së gjerë. Nëse këto shtete bien nën kontrollin e kleptokracisë perandorake të Kremlinit, prekshmëria e Perëndimit do të rritet gjithashtu. Është e domosdoshme që Uashingtoni të kuptojë një rol udhëheqës këtu, ashtu si bëri gjatë Luftës së Ftohtë. Politika evropiane mbetet e ndarë dhe perceptohet si e dobët dhe e pavendosur nga Moska. Përveç sigurimit të shtyllës kurrizore në aleancën e NATO-s, SH.B.A. duhet të intensifikojë bashkëpunimin e saj me aleatët dhe partnerët e saj për të kundërshtuar përmbysjen e Kremlinit në të gjitha fushat kryesore, qoftë siguria kibernetike, dezinformimi, korrupsioni politik ose shantazhi i energjisë.

Putini bëhet veçanërisht ofendues kur mbështetja publike po rrëshqet, ekonomia është në rënie dhe anëtarët e elitës vënë në dyshim lidershipin e tij. Në kohë të tilla, ai ka nevojë për një fitore të huaj për të ndihmuar nënshtrimin e çdo alternative politike. Sidoqoftë, duke vendosur Rusinë në një bazë të përhershme lufte, Kremlini rrezikon ta shtyjë vendin drejt shkatërrimit ekonomik dhe shpërbërjes së shtetit, ngjashëm si udhëheqja Sovjetike 30 vjet më parë. Duke mbrojtur aleatët, parimet dhe interesat e tij, Uashingtoni mund të sinjalizojë se ky shpërthim do të jetë çmimi përfundimtar i arratisjeve të huaja të Putinit.


APR
Romay Lift