Refuzoni `Rusofobinë` si mbrojtje të Putinit për terrorizmin
   Opinionet e Janosh Bugajskit

Refuzoni `Rusofobinë` si mbrojtje të Putinit për terrorizmin

Janusz Bugajski

Kurdoherë që qeveritë perëndimore përballen me agresionin e Moskës dhe terrorizmin shtetëror, ata akuzohen për "Rusofobi".

Ky epitet mashtrues ka për qëllim të mbledhë rusët e zakonshëm rreth Kremlinit si viktima të supozuara të komploteve ndërkombëtare. Duke iu kundërvënë një dezinformimi të tillë, politikëbërësit perëndimorë duhet të ekspozojnë terrorizmin ndërkombëtar të Moskës dhe të bëjnë dallime të qarta midis regjimit të Vladimir Putinit dhe popullit rus. Provat për lojën e Kremlinit janë të qarta.

Në një përpjekje të hapur për mashtrim për të fshehur një sulm terrorist vdekjeprurës, zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme të Rusisë, Maria Zakharova akuzoi qeverinë Çeke për "Rusofobi të shfrenuar" pasi dëboi 18 punonjës nga Ambasada Ruse në Pragë. Pas hetimeve të zgjatura, inteligjenca ushtarake e Rusisë, GRU, me operativët e saj akuzohen për hedhjen në erë të depove të municioneve në Republikën Çeke dhe vrasjen e dy punëtorëve në një përpjekje për të ndaluar eksportet e armëve në Ukrainë. E njëjta njësi GRU u përfshi gjithashtu në shpërthime në disa depo armësh në Bullgari në 2014 që vranë 16 njerëz, përpjekjen për grusht shteti në Malin e Zi në tetor 2016 dhe helmimin e vitit 2018 të ish agjentit të inteligjencës britanike Sergei Skripal dhe vajzës së tij në Angli.

Kremlini tani ka zëvendësuar grupet xhihadiste si autori kryesor i sulmeve terroriste në territorin e NATO-s dhe përdor ambasadat ruse në të gjithë Evropën si selinë e operacioneve të saj. Kundërzbulimi Çek ka paralajmëruar në mënyrë të përsëritur se Ambasada e madhe e Rusisë në Pragë është një bazë kryesore për spiunim, sabotim dhe vrasje në rajon. Përveç dezinformimit, luftës kibernetike, korrupsionit politik dhe varësisë së energjisë, këto operacione janë bërë një mjet kryesor i përmbysjes së Kremlinit.

Për të maskuar operacionet e tyre shkatërruese të huaja, zyrtarët e Kremlinit dënojnë çdo zbulim si Rusofobi raciste, duke përshkruar rusët si një popull të përçmuar të përbuzur nga fuqitë perëndimore. Për shembull, zëdhënësit e Kremlinit portretizojnë rrëzimin e një aeroplani pasagjerësh Malajzian mbi rajonin Donbas të Ukrainës në korrik 2014 nga një raketë e shkrepur nga një zonë e kontrolluar nga prorus separatistë të Moskës si një komplot perëndimor për të diskredituar rusët. Dhe në mënyrë të ngjashme, me fushatën e bombardimeve dhe vrasjeve, faji tërhiqet qëllimisht nga anëtarët e Putinit. Populli rus paraqitet si viktimë e sulmeve perëndimore.

Terrorizmi, sabotimi dhe dezinformimi i drejtuar nga Kremlini kërkojnë një përgjigje shumë më të ashpër nga aleatët e NATO-s. Në vend që të thotë thjesht se Putini është një "vrasës", Presidenti Joe Biden duhet ta identifikojë atë si një organizator të terrorizmit ndërkombëtar dhe të fillojë një task forcë të NATO-s në samitin e qershorit në Bruksel për të hetuar dhe luftuar sistematikisht terrorizmin e Kremlinit. Aktivitetet vdekjeprurëse të GRU dhe agjencive të tjera të inteligjencës gjithashtu mund të kufizohen duke shkurtuar në mënyrë drastike personelin e ambasadave ruse. Kur qeveria Çeke u bëri thirrje aleatëve të NATO-s për të demonstruar solidaritetin e tyre, Sllovakia, Polonia, Estonia, Letonia dhe Lituania njoftuan se po dëbonin disa diplomatë rusë. Praga po planifikon gjithashtu të dëbojë dhjetëra punonjës të tjerë të ambasadës në javët e ardhshme.

Lëvizje të tilla nuk duhet të ndalojnë qytetarët rusë të vizitojnë vendet perëndimore, pasi ato janë një kanal i vlefshëm për zhbllokimin e miteve të Putinit për Amerikën dhe Evropën. Agresioni i Kremlinit nuk duhet të ngatërrohet me "agresionin rus", pasi regjimi nuk është sinonim i vendit ose popullsisë së tij të larmishme. Në të vërtetë, një numër në rritje i qytetarëve rusë mund të bëhen aleatë perëndimorë në çmontimin e autokracisë kleptokratike të Putinit. Qytetarët e Rusisë në fund të fundit do të vendosin për të ardhmen e vendit të tyre dhe ata duhet të mbështeten në pohimin e të drejtave të tyre njerëzore, civile dhe etnike. Dezinformimi dhe mashtrimi i regjimit drejtohet kryesisht kundër tyre duke kufizuar hyrjen e tyre në të vërtetën dhe lirinë. Propaganda e Putinit glorifikon shtetin, shpall idenë se rusët kanë nevojë për një sistem autoritar në mënyrë që të mbijetojnë dhe përshkruan qytetarët e Rusisë si një masë të pamend.

Në mënyrë paradoksale, është Putini dhe rrethi i tij i ngushtë ata që janë Rusofobët e vërtetë. Duke imponuar një monopol informues dhe duke gënjyer vazhdimisht për Perëndimin, ata demonstrojnë një frikë të thellë nga reagimi i qytetarëve rusë për dekada të korrupsionit shtetëror, shtypjes, mjerimit ekonomik dhe izolimit ndërkombëtar. Ky reagim duhet të miratohet dhe inkurajohet nga qytetarët, organizatat dhe qeveritë perëndimore sepse të gjitha kombet në Federatën Ruse kanë të drejtë për liri dhe demokraci.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa