Finlanda e Britania nënshkruajnë deklaratën për mbështetje ushtarake
Foto nga profili i Boris Johnson në FB
Rajoni dhe Bota

Finlanda e Britania nënshkruajnë deklaratën për mbështetje ushtarake

Përktheu: Muharrem Miftari/RTKlive

Finlanda dhe Britania nënshkruajnë deklaratën historike duke premtuar mbështetje ushtarake

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson dhe presidenti Sauli Niinistö nënshkruan të mërkurën në Pallatin Presidencial, në Helsinki, një deklaratë historike për bashkëpunimin në sferën e mbrojtjes midis Finlandës dhe Britanisë.

Sipas deklaratës, nëse një nga vendet është në gjendje të jashtëzakonshme ose sulmi, vendet do të ndihmojnë njëri-tjetrin në mënyra të ndryshme me kërkesë të vendit të prekur.

Sipas deklaratës, kjo ndihmë mund të përfshijë edhe mjete ushtarake. Këtë e theksuan edhe kryeministri Johnson edhe presidenti Niinistö në konferencën për shtyp, pas nënshkrimit të deklaratës.

"Po, kjo përfshin bashkëpunimin ushtarak nëse një vend tjetër e kërkon këtë", tha Johnson në mënyrë eksplicite.

Në konferencën për shtyp u theksua reciprociteti i marrëveshjes: të dyja vendet janë të gatshme të mbështesin njëri-tjetrin nëse është e nevojshme.

Johnson deklaroi gjithashtu se dokumenti nuk është thjesht një emergjencë e përshtatur për procesin e anëtarësimit të Finlandës në NATO, por një "sigurim i përhershëm midis dy kombeve".

Finlanda dhe Britania nuk kanë pasur më parë një marrëveshje dypalëshe mbi nivelin e bashkëpunimit ushtarak. Pas tërheqjes së Britanisë nga BE, klauzola e ndihmës e BE-së nuk ka qenë në fuqi as mes Finlandës dhe Britanisë.

Me këtë rast, Niinistö theksoi se bashkëpunimi midis vendeve tani po përparon me një hap të madh, megjithëse bashkëpunimi ka qenë i ngushtë në të kaluarën.

Kjo u përsërit edhe nga Johnson, i cili tha se deklarata sqaron në mënyrë specifike bashkëpunimin midis Finlandës dhe Britanisë dhe sesi vendet do të mbështesin njëri-tjetrin në një situatë krize.

Sipas Johnson, bashkëpunimi po thellohet gjithashtu, për shembull përmes bashkëpunimit për kërcënimet kibernetike.

Në konferencën për shtyp të së mërkurës ishin të pranishme shumë media kombëtare dhe ndërkombëtare.

Në pyetjet e saj drejtuar presidentit Niinistö, media britanike u interesua veçanërisht për mesazhin që anëtarësimi i Finlandës në NATO do t'i dërgonte Rusisë.

Në përgjigjet e tij, Niinistö theksoi se politika e sigurisë nuk është një lojë me shumën zero.

"Finlanda është tashmë pjesë e Perëndimit, kështu që ndryshimi nuk do të ishte aq radikal. Ne do të rrisim sigurinë tonë dhe nuk do të jetë jashtë askujt," u përgjigj Niinistö në këtë ngjarje.