Von der Leyen: SHBA dhe BE interes të përbashkët për lidership industrial
Rajoni dhe Bota

Von der Leyen: SHBA dhe BE interes të përbashkët për lidership industrial

ATSH

SHBA dhe Bashkimi Evropian duhet të investojnë së bashku në teknologjinë e pastër dhe të mos rrezikojnë një luftë të dëmshme tregtare, tha  presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

”Duke u përballur me ndryshimin e klimës dhe konkurrencën nga Kina, SHBA dhe BE kanë një interes të madh të përbashkët për të ruajtur lidershipin tonë industrial”, tha Von der Leyen në një fjalim në Kolegjin e Evropës në Bruges.

Zyrtarja më e lartë e BE-së i bëri thirrje Uashingtonit pasi shqetësimet në Evropë po rriten mbi projektligjin e fundit prej 700 miliardë dollarësh të Uashingtonit të quajtur Akti i Reduktimit të Inflacionit (IRA).

Legjislacioni siguron kreditim tatimor për konsumatorët amerikanë që blejnë automjete elektrike me bateri të prodhuara në vend dhe në disa vende me marrëveshje të tregtisë së lirë me SHBA-në.

BE dhe SHBA janë partnerë kryesorë tregtarë, por nuk kanë një marrëveshje të tillë.

BE-ja, shtëpia e shumë prodhuesve të mëdhenj të automjeteve, ka frikë se kjo do të bëjë që prodhuesit e saj të humbasin, me disa që bëjnë thirrje për një politikë të ngjashme të investimeve publike si përgjigje.

Von der Leyen tha se BE dhe SHBA do të vazhdojnë të punojnë së bashku për të zgjidhur çështjen, por paralajmëroi se blloku do të përgjigjet sipas nevojës ndaj programit të teknologjisë së pastër të Uashingtonit.

Ajo tha gjithashtu se SHBA dhe BE duhet të punojnë më afër së bashku për të vendosur standarde rregullatore për automjetet elektrike.

”Uashingtoni dhe Brukseli duhet të bashkëpunojnë më afër burimit dhe të prodhojnë lëndë të para kritike dhe të zvogëlojnë avantazhet e Kinës në këtë sektor”, tha ajo.


MË SHUME NGA Rajoni dhe Bota