Qeveria franceze përballet me votë mosbesimi
Rajoni dhe Bota

Qeveria franceze përballet me votë mosbesimi

ATSH-AA

Partitë politike që kundërshtojnë planin e reformës së pensioneve të qeverisë franceze kanë paraqitur një mocion mosbesimi në parlament pasi kryeministrja e vendit, Elisabeth Borne, përdori kompetencat e veçanta kushtetuese për t’i miratuar reformat e diskutueshme të pensioneve pa pëlqimin e parlamentit.

Lëvizja e qeverisë shkaktoi zemërim në mesin e anëtarëve të opozitës së parlamentit, të cilët paraqitën mocion censurimi.

E përditshmja ‘Le Figaro’ raportoi se anëtarët e grupit të pavarur ‘Liot’ dhe ata të pesë partive të tjera opozita, respektivisht gjithsej 91 deputetë, paraqitën mocionin e parë të censurës ndër-partiake.

Edhe deputetja Laure Lavalette njoftoi se partia e saj ‘Tubimi Kombëtar’ (RN) paraqiti një letër tjetër mocioni të censurës.

Për të rrëzuar qeverinë, do të duhet një mocion censurimi që do të mbështetet nga 287 vota në Asamblenë Kombëtare.

Pasi dje projektligji për reformën e pensioneve u miratua nga Senati i Francës, versioni përfundimtar i projektligjit ishte menduar të hidhet për miratim në parlament.

Megjithatë, pas konsultimeve me presidentin Emmanuel Macron, si dhe me ministrat dhe zyrtarët e tjerë politikë, kryeministrja Borne dje u mbështet në nenin 49.3, i cili lejon kryeministren të anashkalojë parlamentin.

Borne më pas u adresua në parlament për të mbajtur një fjalim dhe thirri nenin 49.3, veprim që zemëroi anëtarët e opozitës të cilët më parë thanë se do të paraqesin një mocion censurimi në rast se do të merrej një hap i tillë.


MË SHUME NGA Rajoni dhe Bota