Zbulim arkeologjik, kanabisi u tymos në Kinë 2.500 vjet më parë

Zbulim arkeologjik, kanabisi u tymos në Kinë 2.500 vjet më parë

Arkeologët që punojnë në një faqe kineze kanë zbuluar se kanabisi është tymosur 2.500 vjet më parë.

Kjo është vërtetuar nga gjurmët e para të këtij lloji, të gjetura në qeramikën e gjetur në tetë varre në varrezën e Jirzankalit, në zonën lindore të vendit.

Rasti u shpjegua në revistën Science Advances nga një grup studiuesish gjermanë dhe kinezë, të udhëhequr nga Nicole Boivin, nga Instituti Max Planck për Shkencën e Historisë Njerëzore, në Jena.

Gjatë ritualeve fetare dhe me potencial të lartë të dopingut, kanabisi nuk është tymosur për qëllime rekreative, por gjatë ritualeve dhe ceremonive fetare. 

Analizat kanë treguar se bimët kanabis kishin nivele të larta të tetracannabinol. Kjo do të tregojë, sipas studiuesve, se njerëzit e asaj kohe ishin në dijeni të saj dhe se dinin të punonin varietetet e ndryshme të bimëve, duke i përzgjedhur ato . Për të kuptuar nëse kishin një funksion të veçantë ritual, studiuesit kanë nxjerrë materiale organike nga fragmente druri dhe gurë të djegur. 

Rezultatet treguan përzierjen e saktë të kanabisit, me një sasi të lartë të tetrakanabinolit.

Sipas studiuesve, gjatë ceremonive të varrimit është tymosur kanabis ndoshta për të komunikuar me hyjnitë apo të vdekurit.

"Këto rezultate konfirmojnë hipotezën se bimët e kanabisit u përdorën së pari për substancat e tyre psikoaktive në rajonet malore të Azisë Qendrore lindore dhe prej aty u përhapën në rajone të tjera të botës", komenton Boivin. 

Rajoni në të cilin u gjetën, ajo e Pamirit, tani kaq e largët, në atë kohë ishte përgjatë Rrugës së parë të Mëndafshit.