8 tipare të trupit që kanë vetëm një numër i vogël njerëzish në botë
   Kuriozitete

8 tipare të trupit që kanë vetëm një numër i vogël njerëzish në botë

Të gjithë kanë diçka për veten e tyre që i bën të veçantë. Megjithatë, thellë-thellë, ne kemi shumë ngjashmëri që na lidhin së bashku si specie.

Njerëzit janë 99% identikë në nivelin gjenetik për shkak të paraardhësve tanë të përbashkët dhe përbërjes së gjenomit. Prandaj, diferenca prej 1% mund të çojë në një ndryshim fantastik në pamje, duke filluar nga të paturit e gishtit të madh fleksibël deri te të qenit personi që përdor të dy duart njëlloj.

Ne synojmë të festojmë diversitetin dhe veçantinë duke përpiluar një listë të tipareve të trupit më mahnitës që ka vetëm një përqindje e vogël e popullsisë.

Gishti i madh me mundësi lakimi

Një gisht i madh me dy nyje, ose gishti i madh i autostopit, është një gisht i madh hipermobil (ose jashtëzakonisht fleksibël) që mund të përkulet prapa përtej diapazonit të tij normal të lëvizjes. Kjo veçori e rrallë e trupit mund të jetë e dobishme në jetën reale, veçanërisht për muzikantët që luajnë në flaut, violinë ose piano.

Gishtat e çiftëzuar

Sindaktilia, ose gishtërinjtë me rrjetë, është një sindromë në të cilën lëkura midis dy ose më shumë gishtërinjve bashkohet me kockë ose kërc. Është gjendja më e zakonshme kongjenitale e duarve, që ndodh në një në çdo 2000 të porsalindur. Shkaku i saktë është i paqartë. Megjithatë, kjo gjendje besohet të shkaktohet nga një ngadalësim i pazakontë i rritjes dhe zhvillimit të sythave të gishtërinjve gjatë javëve 7 dhe 8 të shtatzënisë.

Flokë të kuq natyral

Vetëm rreth 2% e popullsisë së botës ka flokë të kuq natyral. Është shumë më e zakonshme në Skoci, Irlandë dhe Uells se kudo tjetër në Tokë. Gjeni për flokëkuqtë është recesiv. Kjo do të thotë që të dy prindërit duhet të kenë një kopje të saj që pasardhësit e tyre ta trashëgojnë.

Pastroni pikat e vogla në gjuhë

Gjuha e njeriut është e mbuluar me papila, të cilat janë një koleksion i sythave të shijes. Roli i tyre është të na ndihmojnë të shijojmë shijet e ushqimit që hamë. Disa njerëz kanë më shumë sytha shijeje dhe receptorë dhe mund t’i ndjejnë shijet më intensivisht, kështu që ndjenja e tyre e shijes është më e fortë. Supershijuesit quhen ata dhe janë të ndjeshëm ndaj shijeve të hidhura si spinaqi, kafeja dhe çokollata.

Të qenit me duar të barabarta

Një person i dyfishtë, ose me duar të njëtrajtshme, mund t’i përdorë të dyja duart njësoj mirë. Termi rrjedh nga fjala latine “ambidexter”, e cila përkthehet si “djathtas në të dy anët”. Vetëm 1% e popullsisë e ka këtë tipar të rrallë të trupit. Ndër ambis më të famshëm në histori janë Leonardo da Vinci, Ben Franklin dhe Albert Einstein.

Zemër me anën e djathtë

Dihet mirë se zemra është në anën e majtë të trupit. Megjithatë, një gjendje e rrallë e quajtur dekstrokardia mund të shkaktojë që një individ të ketë një zemër në anën e djathtë. Ky është një çrregullim i rrallë që prek më pak se 1% të popullsisë dhe ndonjëherë mund të trajtohet me kirurgji.

Dy rreshta me qerpikë

Distichiasis është një gjendje e rrallë në të cilën një person ka qerpikë shtesë. Nëse do të shikonit nga afër dikë me këtë gjendje, do të shihnit dy rreshta qerpikësh në vend të një. Kompleti shtesë i qerpikëve ndonjëherë mund të duket edhe si qerpikët normalë, por ata janë kryesisht të shkurtër dhe të trashë dhe do të ndryshojnë në gjatësi dhe trashësi në varësi të vendit ku ndodhen në kapak.

Një vrimë e vogël pranë veshit

Të kesh një vrimë të vogël pranë veshit është një gjendje e rrallë e quajtur gropa preaurikulare. Mund të ndodhë në njërin ose të dy veshët, megjithëse më së shpeshti shihet në anën e djathtë. Zakonisht është beninj dhe nuk paraqet ndonjë problem shëndetësor.


MË SHUME NGA    Kuriozitete