Një planet i ngjashëm me Tatooine është zbuluar
   Kuriozitete

Një planet i ngjashëm me Tatooine është zbuluar

Jo të gjitha sistemet planetare janë njësoj. Atje në galaktikën e madhe dhe të gjerë, janë vërejtur një sërë konfigurimesh të ndryshme, disa shumë të ndryshme nga sistemi ynë i shtëpisë. Këto përfshijnë planetë ekstradiellorë, ose ekzoplanetë, që orbitojnë jo një, por dy yje, si bota imagjinare e Luftërave të Yjeve të Tatooine.

Tani, për herë të parë, astronomët kanë qenë në gjendje të zbulojnë tërheqjen e vogël gravitacionale që një ekzoplanet i tillë ushtron në një nga yjet e tij pritës, duke na dhënë një mjet të ri për të hetuar dhe eksploruar këto botë ekzotike.

Ai u përshëndet si zbulimi i parë i konfirmuar dhe i paqartë i një ekzoplaneti që rrotullohet rreth dy yjeve në atë që ne e quajmë një orbitë rrethore. Si i tillë, astronomët e kanë parë shumë dhe ne dimë shumë për të.

Kjo e bën atë të përsosur për të provuar diçka të re - në astronomi, përdorimi i një objektivi të karakterizuar mirë dhe të studiuar mirë është një mënyrë e mirë për të zbuluar nëse teknikat funksionojnë.

Në këtë rast, një ekip i udhëhequr nga astronomi Amaury Triaud pranë Universitetit të Birminghamit në Britani të Madhe donte të shihte nëse ata mund të zbulonin sistemin planetar përmes lëkundjes së një prej yjeve të tij, një teknikë e njohur si shpejtësia radiale.

“Kepler-16b u zbulua për herë të parë 10 vjet më parë nga sateliti Kepler i NASA-s duke përdorur metodën e transitit”, shpjegoi astronomi Alexandre Santerne pranë Universitetit të Marsejës në Francë.

"Ky sistem ishte zbulimi më i papritur i bërë nga Kepler. Ne zgjodhëm të kthenim teleskopin tonë dhe të rikuperojmë Kepler-16 për të demonstruar vlefshmërinë e metodave tona të shpejtësisë radiale."

Kur kërkojmë ekzoplanete, ka një sërë metodash të ndryshme, por dy janë më të njohurat. Deri më tani, metoda më e frytshme është ajo e transitit. Një teleskop me bazë hapësinore do të shikojë një pjesë të qiellit, duke kërkuar ulje shumë të dobëta, të rregullta në dritën e yjeve që tregojnë se një ekzoplanet po kalon midis një ylli dhe nesh.

Metoda e dytë më e frytshme është ajo e shpejtësisë radiale, dhe kjo mbështetet në kompleksitetin gravitacional të një sistemi planetar. Yjet nuk janë objekte të palëvizshme, me ekzoplanetë që rrotullohen rreth tyre. Secili planet ushtron ndikimin e tij gravitacional mbi yllin, duke bërë që ylli të lëkundet pak si një hedhës diskut. Dielli e bën këtë gjithashtu, i ndikuar kryesisht nga Jupiteri.

Kjo lëvizje ndryshon dritën e vëzhguar nga ylli. Kur ylli largohet, gjatësitë e valëve shtrihen dhe rriten pak drejt skajit të kuq të spektrit; kur afrohet më afër, gjatësitë e valëve shtypen dhe zhvendosen drejt skajit blu të spektrit. Astronomët mund t'i përdorin këto ndryshime për të zbuluar praninë e një ekzoplaneti në orbitë.

Më parë, kjo ishte kryer vetëm për yjet e vetme. Yjet binare janë një perspektivë më e ndërlikuar; meqenëse ato rrotullohen rreth njëra-tjetrës, ato kanë lëvizje shumë më të mëdha nëpër hapësirë, gjë që e bën më të vështirë zbulimin e tërheqjes gravitacionale shumë më të vogël të çdo ekzoplaneti që rrotullohet.

Për të anashkaluar problemet që lindën nga përpjekja për të shkëputur spektrat e dy yjeve të ndritshëm, ekipi synoi një sistem me një yll të ndritshëm dhe një yll shumë më të zbehtë dhe kjo funksionoi. Teleskopi 1.93 metra në Observatorin Haute-Provence në Francë zbuloi një sinjal të shpejtësisë radiale nga më të ndritshmit e dy yjeve.

Kjo mund të na ndihmojë të mësojmë shumë. Së pari, matjet e shpejtësisë radiale tregojnë se sa lëviz një yll, gjë që mund t'u japë astronomëve matje të sakta të një prej vetive kryesore të një ekzoplaneti - masës së tij.

Matjet e ekipit treguan se Kepler-16b është rreth një e treta e masës së Jupiterit, në përputhje me vlerësimet e mëparshme.

Nga ana tjetër, ky informacion mund të na ndihmojë të kuptojmë se si formohen botët rrethore, gjë që është e vështirë të shpjegohet me modelet aktuale të formimit të planetit. Rreth një ylli të vetëm, një disk pluhuri dhe gazi i quajtur disku protoplanetar – i mbetur nga formimi i vetë yllit – mendohet se bashkohet në tufa që formojnë planetë.

"Duke përdorur këtë shpjegim standard është e vështirë të kuptosh se si mund të ekzistojnë planetët. Kjo për shkak se prania e dy yjeve ndërhyn me diskun protoplanetar dhe kjo parandalon grumbullimin e pluhurit në planet, një proces i quajtur shtim," shpjegoi Triaud.

“Planeti mund të jetë formuar larg dy yjeve, ku ndikimi i tyre është më i dobët, dhe më pas ka lëvizur nga brenda në një proces të quajtur migrim i drejtuar nga disku – ose, si alternativë, mund të gjejmë se duhet të rishikojmë të kuptuarit tonë për procesin e grumbullimit planetar. "

Informacion më i detajuar rreth llojeve të ekzoplaneteve në orbita rrethore mund t'i ndihmojë astronomët të zgjidhin këtë problem. Ekipi shpreson që puna e tyre të hapë rrugën për zbulimet e ardhshme, shkruan Science Alert.


MË SHUME NGA    Kuriozitete