Rruga e Qumështit shpërtheu 3.5 milionë vite më parë

Rruga e Qumështit shpërtheu 3.5 milionë vite më parë

Rreth 3.5 milionë vjet më parë, një shpërthim gjigant ndodhi në qendër të galaktikës sonë, në Rrugën e Qumështit.

Rrezatimi që lëshoi ishte aq i fuqishëm saqë ndikimi u ndje 200.000 vite dritë larg. Një ekip astronomësh thanë se ashtuquajtura flaka Sifter filloi pranë vrimës së zezë supermasive në qendër të galaktikës, transmeton REL.

Zbulimi që qendra e Rrugës së Qumështit ishte më dinamike sesa mendohej më parë mund të çojë në një interpretim të plotë të evolucionit të tij.

"Këto rezultate ndryshojnë në mënyrë dramatike kuptimin tonë për Rrugën e Qumështit,"-tha bashkëautorja Magma Guglielmo nga Universiteti i Sidneit."Ne gjithmonë e kemi menduar galaktikën tonë si një galaktikë joaktive, me një qendër jo aq të ndritshme."

Zjarri krijoi dy kone të mëdha që kalonin përmes Rrugës së Qumështit. Zjarri u ndje në Rrugën Magellanike 200.000 vite dritë larg.

Çfarë mund të shkaktojë një shpërthim kaq të madh?

Studiuesit besojnë se ishte aktivitet bërthamor i lidhur me vrimën e zezë. 

Në krahasim me diellin tonë, vrima e zezë është 4.2 milion herë më masive.

Studiuesit përdorën të dhënat nga Teleskopi i Hapësirës Hubble për të kuptuar dhe llogaritur shpërthimin. 

Zbulimet e tyre do publikohen në Astrophysical Journal.