Zbulohet një pliosaur deti, 150 milionë vjeçar
Sharr Travel

Zbulohet një pliosaur deti, 150 milionë vjeçar

Studiuesit kanë zbuluar një përbindësh deti të fosilizuar 150 milionë vjeçar të quajtur një pliosaur në një fushë misri pranë një fshati në Poloninë Jugore.

Në një punim të botuar në revistën ‘Proceedings of the Geologists’, studiuesit e Akademisë së Shkencave Polake përshkruajnë titanin e periudhës Jurassic.

Me nofulla deri në rreth 8 këmbë të gjata dhe 4,5 herë më të fuqishme se ato të një Tyrannosaurus rex, pliosauri mund të jetë dyfishi i madhësisë së një balene moderne vrasëse, peshon dhjetëra ton dhe ha çdo krijesë në ujë. 

Fosili është i gjatë rreth 33 metra dhe ishte i rrethuar nga dhëmbë të lashtë krokodili dhe predha breshke dhe i vendosur në atë që besohet të ketë qenë një arkipelag tropikal i zbukuruar me laguna dhe rezervuarë me ujë të ngrohtë. 

“Ky lokalitet i ri është i pasur me fosile të zvarranikëve bregdetarë dhe pellazgë”, shkruajnë studiuesit për vendin e gjetjes, që ndodhet në pjesën verilindore të Maleve të Kryqit të Shenjtë afër fshatit Krzyżanowice.