​Shkencëtarët parashikojnë një El Nino të ri në vitin 2020
Sharr Travel

​Shkencëtarët parashikojnë një El Nino të ri në vitin 2020

Modeli kompleks i motit El Nino, i cili zakonisht sjell shi jashtëzakonisht të fortë dhe periudha të gjata të thata në vendet përgjatë Oqeanit Paqësor, nga Peru përmes Indonezisë në Australi, ka të ngjarë të rishfaqet në vitin 2020, parashikojnë ekspertët.

Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve thotë se probabiliteti i shfaqjes së El Nino vitin e ardhshëm është 80 për qind, gjë që zakonisht ndodh kur temperaturat e sipërfaqes së detit rriten shumë mbi normalen në Paqësorin ekuatorial lindor dhe qendror.

Këtë javë, ata zbuluan se modeli i tyre, i cili përdor një algoritëm të bazuar në një analizë të lidhjes midis ndryshimeve në temperaturën e ajrit në pika specifike në të gjithë Paqësorin, mund të parashikojnë shfaqjen e El Nino të paktën një vit më parë.

"Nuk është e mundur që metodat konvencionale të gjenerojnë një parashikim të besueshëm të ndodhjes së El Nino më shumë se gjashtë muaj më parë. Me metodën tonë, ne kemi qenë në gjendje të afërsisht të dyfishojmë parashikimin e periudhës së mëparshme të kërkuar për lëshimin e paralajmërimeve," tha bashkautori i programit Armin Bunde, fizikan në Universitetin gjerman Justus Liebig në Giessen.

El Nino është një fenomen natyror meteorologjik i shoqëruar me ndryshimin e klimës në tropikët. Është emëruar sipas rrymës së ngrohtë të oqeanit që hidhet në brigjet e Perusë në kohën e Krishtlindjes.

Emri El Nino në gjuhën spanjolle do të thotë 'djalë i vogël' dhe i referohet 'Jezusit të vogël', pasi efekti i tij ndjehet më shumë gjatë Krishtlindjeve.

Sipas Organizatës Botërore të Meteorologjisë (OMO), peshkatarët nga Peru dhe Ekuador përdorën termin për herë të parë në shekullin e 19-të për të caktuar detin jashtëzakonisht të ngrohtë që uli gjuetinë e tyre pak para Krishtlindjes.

Ky fenomen karakterizohet nga moti i lagësht dhe me shi, si dhe nga përmbytjet në zona zakonisht të thata të Amerikës së Jugut dhe periudha të thata në Indonezi.

Ndodh çdo dy deri në shtatë vjet dhe zakonisht zgjat midis 9 dhe 12 muaj, dhe shpesh fillon në mes të vitit dhe arrin majat midis nëntorit dhe janarit.

El Nino i ardhshëm, i cili pritet të arrijë kulmin në fund të vitit 2020, mund të ngrejë rritjen mesatare të temperaturës globale në një rekord të ri në 2021, sipas shkencëtarëve gjermanë.

Ata vunë re se rritja e temperaturës së ajrit mbetet pas ngrohjes së temperaturës së ujit të Oqeanit Paqësor për rreth tre muaj.

Sipas WMO, 2016 ishte viti më i nxehtë që kur u bënë matjet, pikërisht për shkak të El Nino të fuqishëm më 2015 dhe 2016, ndikimi i të cilit ishte edhe më i fortë pasi përkoi me ndryshimet afatgjata të klimës.