Rritja e dy fëmijëve në Zvicër kushton të paktën gjysmë milioni franga

Rritja e dy fëmijëve në Zvicër kushton të paktën gjysmë milioni franga

Në një vend të pasur, të kesh fëmijë mund të bëhet lehtësisht një luks. Mesatarisht, kostot direkte të lidhura me rritjen e një fëmije janë 1.200 deri në 1.800 CHF në muaj.

Dashuria është e paçmuar. Por midis mësimeve të kitarës, udhëtimeve në Disneyland dhe iPhona-ve, kostot shtohen shpejt.

Edhe para lindjes së fëmijës së tyre, shumë prindër nuk hezitojnë të shpenzojnë mijëra franga në rroba, karroca dhe vendet e makinave të fëmijëve për të mirëpritur vogëlushin a vogëlushen e tyre në botë.

Edhe pa konsumizëm të tepërt, rritja e një fëmije është e shtrenjtë në Zvicër. Por, sa kushton saktësisht?

Ekzistojnë dy analiza zyrtare të të dhënave mbi këtë temë që janë referuar gjerësisht. E para quhet “Kostoja e fëmijëve në Zvicër” nga Zyra Federale e Statistikave (FSO). Autorët llogaritën se në vitin 2009 kostoja mesatare e rritjes së një fëmije ishte 819 CHF në muaj. Për dy fëmijë, çmimi arriti në 1,310 CHF dhe u rrit në CHF 1,583 për tre fëmijë, përcjell albinfo.ch.

Më i detajuar se FSO është studimi nga zyra e kantonit të Cyrihut, që botohet çdo vit dhe shërben si referencë për kantone të ndryshme mbi kostot themelore të jetës. Studimi konstaton kosto shumë më të larta për rritjen e një fëmije me rreth 1200-1800 CHF në muaj në varësi të moshës së fëmijës.

Për një fëmijë të vetëm 10 vjeç, prindërit shpenzojnë rreth 1.500 CHF në muaj, ose 18,000 CHF në vit. Artikujt më të shtrenjtë në listë janë strehimi me 560 CHF në muaj, i ndjekur nga aktivitetet e ushqimit dhe kohës së lirë.

Për modelin më të zakonshëm familjar të dy prindërve dhe dy fëmijëve, kostoja totale vlerësohet të jetë rreth 5500 CHF në muaj ose 30,000 CHF në vit. Shumojeni atë deri në 18, që është mosha në të cilën personi konsiderohet i rritur në Zvicër, dhe që arrin një shumë prej 540,000 CHF, përcjell tutje albinfo.ch.

Llogaritja nga zyra e kantonit të Cyrihut nuk përfshin një shpenzim të rëndësishëm: koston e kujdesit për fëmijët. Çerdhet zvicerane (qendrat e kujdesit ditor) janë ndër më të shtrenjtat në botë, sipas një studimi të OECD. Vendosja e një fëmije në një çerdhe tre ditë në javë mund të kushtojë midis 1,000 CHF dhe 2,000 CHF në muaj, përcjell më tutje albinfo.ch.Ka edhe kosto indirekte për t’u marrë në konsideratë. Ardhja e një foshnje shpesh shoqërohet me një zvogëlim të konsiderueshëm të punës së paguar nga një prind, i cili më pas çon në një të ardhur më të ulët familjare. Në Zvicër, ky fenomen prek kryesisht gratë: gjysma e nënave punojnë më pak se 50% në javë. Pasojat mund të ndjehen edhe pasi fëmijët janë larguar nga shtëpia, pasi koha e kaluar për t’u kujdesur shpesh ka një ndikim negativ në zhvillimin e karrierës.

A janë kostot e njëjta për të gjitha familjet?

Jo. Ka shumë faktorë që ndikojnë në shpenzimet kushtuar fëmijëve. Kjo përfshin të ardhurat e prindërve, zgjedhjet e jetës, llojin e banesave dhe afërsinë e gjyshërve. Rritja e një fëmije në fshat është gjithashtu më pak e kushtueshme sesa në qytet falë qirave më të vogla.

A ka mundësi që fëmijët të bëjnë që familjet të bien në varfëri?

Po, dhe është veçanërisht rasti për prindërit beqarë që rritin fëmijët vetë. Së bashku me qytetarët e moshuar, kjo demografi është më e rrezikuara nga rënia në varfëri. Një lidhje familjare me një prind i vetëm nga gjashtë është në një situatë të pasigurt në Zvicër. Sipas Zyrës Federale të Statistikave, niveli i varfërisë dhe rreziku i varfërisë është gjithashtu më i lartë për familjet me tre ose më shumë fëmijë në krahasim me pjesën tjetër të popullsisë, transmeton albinfo.ch.