Ishulli që mund ta “shfarosë” gjysmën e botës
Sharr Travel

Ishulli që mund ta “shfarosë” gjysmën e botës

Ishulli që mund ta “shfarosë” gjysmën e botës, aty gjendet laboratori që eksperimenton me viruset më vdekjeprurës.

Përveç inxhinierëve dhe punonjësve sa i përket rrezikut biologjik, ajo ka pasur rastin ta shoh një infrastrukture të gjerë, përfshirë filtrimin e ajrit të shkarkuar HEPA, dekontaminimin e dhomave me mjegull të thatë, pastrimin e ujërave të zeza dhe shërimin e trupave me qëllim që t’ju mbijetojnë patogjenët.

Zoonoza e pesë derrave të masakruar është një kërcënim serioz për njerëzit. Nga malarja te tërbimi, ata përbëjnë rreth 60 për qind të të gjitha sëmundjeve infektive të njerëzimit, kurse Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve vlerësojnë se “3 nga çdo 4 sëmundje të reja infektive kanë origjinën nga kafshët”. E derisa shkencëtarët po vazhdojnë t’i studiojnë ato, është e rëndësishme të theksohet kërcënimi zoonotik.

“Numri i kafshëve të ngordhura do të mund të ishte më i madh”, thotë neurobiologu dhe mjeku i shëndetit publik, profesor Charles Watson nga Universitetit Kurtin.

Për shembull, kur virusi Nipa shpërtheu në Malajzi në vitin 1990, ka pasur pak vdekje të njerëzve, por janë masakruar 5 milionë derra me qëllim që të eliminohet virusi. Një nga arsyet pse zoonozat janë kaq vdekjeprurës për kafshët është fakti që, edhe nëse infektohen ato, njerëzit nuk do të kenë nevojë të infektohen për arsye të pashpjegueshme.

“Viruset janë jashtëzakonisht të paparashikueshme, disa na vrasin me shumë lehtësi, të tjerat jo”, shtoi Watson.