Shkencëtari flet për rënien e një asteroidi apokaliptik, NASA e mohon
Sharr Travel

Shkencëtari flet për rënien e një asteroidi apokaliptik, NASA e mohon

Sipas një shkencëtari, një asteroid mjaft i madh sa mund të fshijë njerëzimin do godasë Tokën dhe është vetëm çështje kohë. Njerëzimi nuk ka mbrojtje tjetër ndaj një ndikimi të tillë, tha profesori Alan Fitzsimmons. Duke folur për BBC, astrofizikani paralajmëroi se planeti është në rrezik nga një katastrofë vdekjeprurëse nëse nuk vendosen masa mbrojtëse.

"Ne do të kemi një ndikim serioz nga një asteroid", tha profesori Fitzsimmons, nga Universiteti i Queen's në Belfast. 

"Ne duhet të bëjmë diçka në lidhje me të. Ne do të duhet të lëvizim atë asteroid në mënyrë që të mos na godasë." 

Astronomët aktualisht po gjurmojnë gati 2,000 asteroide, kometë dhe objekte të tjera që kërcënojnë Tokën dhe të reja gjenden çdo ditë. Toka nuk ka parë një asteroid të shkallës apokaliptike që nga shkëmbi hapësinor që fshiu dinozaurët 66 milion vjet më parë. Sidoqoftë ka objekte më të vogla që janë mjaft të afta për të rrafshuar një qytet të tërë në Tokë. 

Profesori Fitzsimmons u bëri thirrje astronomëve amatorë që të ndihmojnë agjencitë hapësinore si Nasa të gjurmojnë asteroide potencialisht vdekjeprurës. Ai tha se një mision i ardhshëm është krijuar për të ndaluar shkëmbinjtë hapësinorë që mund të godisnin Tokën, por ka nevojë për ndihmën e të gjithë astronomëve që vendosin se cilat do të vëzhgojnë. 

Astronomi mund të ndihmojë misionin duke identifikuar dhe raportuar sa më shumë asteroide të jetë e mundur në rripin Kuiper, një rajon misterioz përtej Neptunit. Ekspertët shpresojnë se misioni, i drejtuar nga Nasa dhe Agjencia Evropiane e Hapësirës, do t'i hapë rrugën një sistemi të devijimit të plotë të asteroideve. 

Disa shkencëtarë besojnë se një teknikë e tillë nuk do të funksionojë dhe do të preferonte të gjuante një bombë bërthamore në shkëmbinjtë hapësinorë që rrëzohen në planetin tonë. Ndërsa Nasa nuk beson se ndonjë asteroid mund të prekë Tokën që e ruan si sytë e ballit. 

Sidoqoftë, kjo mund të ndryshojë në muajt ose vitet e ardhshme pasi agjencia hapësinore rishikon vazhdimisht trajektoret e parashikuara të objekteve. 

"Nasa nuk di asnjë asteroid apo kometë aktualisht në një kurs përplasjeje me Tokën, kështu që probabiliteti i një përplasjeje të madhe është mjaft i vogël", thotë Nasa. 

"Në fakt, aq më mirë sa mund të themi, asnjë objekt i madh nuk ka të ngjarë të godasë Tokën në çdo kohë në disa qindra vitet e ardhshme." Edhe nëse do të godisnin planetin tonë, shumica e asteroideve nuk do ta shkatërronin jetën siç e njohim ne. "Katastrofat globale" shkaktohen vetëm kur objektet më të mëdha se 3000 metra goditen në Tokë, sipas Nasa.