Zbulohet paraardhësi i pulës së sotme moderne

Zbulohet paraardhësi i pulës së sotme moderne

Fosili më i vjetër i gjetur ndonjëherë i një kafkë moderne të shpendëve është identifikuar nga shkencëtarët – të cilët e kanë quajtur krijesën ‘Wonderchicken’.

"Wonderchicken’ daton 67 milionë vjet më parë, që tregon se zogjtë jetuan së bashku me dinozaurët për rreth një milion vjet para se kjo e fundit të zhdukej.

Autori i studimit Daniel Field nga Universiteti i Cambridge tha se fosili u gjet afër fortesës Eben-Emael në Liezh, në kufirin Belgjikë-Holandë.

“Kjo është një nga kafkat më të ruajtura të shpendëve fosile të çdo epoke në botë”, tha ai.

Mbetjet e lashta përfshijnë një kafkë të plotë, si dhe fragmente këmbësh – me zogun shfaq shumë karakteristika të zakonshme me shpendët e sotëm.

Një skanim CT i fosilit me rezolucion të lartë i ndihmoi studiuesit të përcaktojnë se shpendi i lashtë ushqehej përgjatë tokës pranë bregut të detit.

“Pa këto skanime të thella, ne kurrë nuk do ta dinim se po mbanim kafkën më të vjetër moderne të shpendëve në botë”, tha Field.

Wonderchicken ka marrë emrin pasi duket si një kombinim i rosës dhe pulës.