Shkencëtarët: Toka po pushon nga dridhjet për shkak të izolimit të njerëzve

Shkencëtarët: Toka po pushon nga dridhjet për shkak të izolimit të njerëzve

Shkencëtarët që monitorojnë sipërfaqen e Tokës për dridhje kanë parë një rënie të dukshme të aktivitetit, pasi disa qytete hynë në bllokim për të ngadalësuar përhapjen e koronavirusit.

Të dhënat e mbledhura nga Sondazhi Gjeologjik Britanik nga sizmometrat në të gjithë Londrën tregojnë “një rënie të niveleve të zhurmës, pasi aktiviteti njerëzor zvogëlohet”.

Ekspertët thonë se ky ndryshim në nivelet e dridhjeve në sfond është një rezultat i drejtpërdrejtë i masave të qëndrimit në shtëpi dhe i masave të bllokimit të vendosura nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar. Sizmometrat zbulojnë valët sizmike – dridhjet – në koren e Tokës, por gjithashtu marrin njerëz që lëvizin përreth, industri dhe trafik, gjë që tregon si zhurmë me frekuencë të lartë.

Tendenca të ngjashme janë vërejtur në Paris, në Bruksel, në Los Angeles dhe në Aukland. Nivelet më të ulëta se zakonisht të zhurmave të zbuluara gjatë javëve të fundit janë të ngjashme me ato që shihen nga sizmometrat gjatë Krishtlindjes, por që zgjasin më shumë.