Akullnajat e rëndësishme mund të shkrihen më shpejt sesa mendohej më parë

Akullnajat e rëndësishme mund të shkrihen më shpejt sesa mendohej më parë

Tre akullnajat më të mëdha në Groenlandë që përmbajnë aq shumë ujë sa nivelet e detit mund të rriten me më shumë se një metër mund të shkrihen më shpejt sesa ishte parashikuar në parashikimet më të këqija, tregon një studim i lëshuar të martën.

Autorët e studimit, të botuar në Nature Communications, përdorën imazhe të vjetra dhe shumë të dhëna të tjera për të vlerësuar se sa akull u zhduk në shekullin e 20-të në këto tre akullnaja, Jakobshavn Isbrae, Kangerlussuag dhe Helheim, transmeton Telegrafi.

Është vlerësuar se akullnaja Jakobshavn Isbrae humbi më shumë se 1,500 miliardë ton akull midis viteve 1880 dhe 2012 dhe Kangerlussuag dhe Helheim 1381 miliardë ton dhe 31 miliardë ton, përkatësisht, nga viti 1900 deri në 2012.

Për shkak të kësaj shkrirjeje, nivelet e oqeanit deri më tani janë rritur me më shumë se 8 milimetra, shkruan ata.

“Matjet historike në shekujt 19 dhe 20 mund të japin informacione të rëndësishme që mund të përmirësojnë ndjeshëm parashikimet tona”, tha Shfaqat Abbas Khan i Universitetit Teknik të Danimarkës për agjencinë franceze të lajmeve, duke theksuar se fotot e bëra para epokës satelitore janë po aq të rëndësishme për një vlerësim i shkrirjes së akullit në të kaluarën.

Ekspertët e Kombeve të Bashkuara thonë se nivelet e detit mund të rriten me shpejtësi

Ekspertët e KB për klimën (GIEC) vlerësojnë se për shkak të shkrirjes së akullit, nivelet e detit mund të rriten me 30 deri në 110 cm deri në fund të shekullit, në varësi të nivelit të emetimeve të gazeve serë.

Sipas modeleve të klimës që simulojnë skenarin më të zi, tre akullnajat e Grenlandës të përmendura mund të kontribuojnë në rritjen e niveleve të oqeanit me 9.1 në 14.9 mm deri në vitin 2100.

Por një studim i lëshuar të martën tregon se skenari parashikonte një rritje të katërfishtë të temperaturës në shekullin e 20-të, në të cilën këto akullnaje ishin shkrirë tashmë aq shumë sa nivelet e oqeanit u rritën me 8 mm.

“Skenari më i zi nënvlerësohet. Në rastin e tre akullnajave të studiuara, humbja e akullit mund të jetë tre deri në katër herë më e madhe se sa parashikohej”, vuri në dukje Khan. /Telegrafi/


MË SHUME NGA Kuriozitete