A mund të pushoheni nga puna në Zvicër nëse refuzoni vaksinën Covid-19?

A mund të pushoheni nga puna në Zvicër nëse refuzoni vaksinën Covid-19?

Kohët e fundit është folur shumë për privilegjet që autoritetet zvicerane mund t`u japin atyre që kanë marrë vaksinën kundër koronavirusit. Por, çfarë nëse zgjidhni të mos vaksinoheni?

Lajmi ‘shpërtheu’ javën e kaluar se qeveria po planifikon t’u japë trajtim preferencial personave që janë vaksinuar – përfshirë hyrjen në restorante dhe aktivitete të tjera.

Por çfarë mund të ndodhë nëse nuk doni të merrni vaskinën – a mundet që punëdhënësi juaj t’ju pushojë nga puna?

Nëse punoni për një kompani private, punëdhënësit “mund të bëjnë një dallim midis punonjësve të vaksinuar dhe jo të vaksinuar, veçanërisht për ata që paraqesin rrezik sigurie përmes kontakteve të shpeshta me njerëz të tjerë”, tha Daniella Lützelschwab, një përfaqësuese e një shoqate punëdhënësish.

Lützelschwab shtoi se një kompani mund të vendosë të transferojë punonjës të pavaksinuar në një vend tjetër, ku ata nuk janë në kontakt me punëtorët e tjerë.

Sidoqoftë, nëse zhvendosja nuk është e mundur, punëdhënësi “duhet t’i japë një punonjësi një afat brenda të cilit duhet të vaksinohet”.

Nëse ai ose ajo ende refuzon, kompania mund t’i shkarkojë ata, me arsyetimin se ata nuk e mbështesin punëdhënësin në zbatimin e masave të mbrojtjes shëndetësore në vendin e punës, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

“Kjo është arsyeja pse unë i konsideroj të lejueshme avantazhet për njerëzit që janë vaksinuar”, tha Nicole Vögeli Galli, pedagog në Universitetin e Shkencave të Zbatuara të Cyrihut.

Kjo vlen edhe për njerëzit që kanë punuar nga shtëpia por së shpejti do të kthehen në vendin e punës, pasi Këshilli Federal tha që mund ta lejojë këtë pas 22 Marsit.

Nëse do të jeni në gjendje të ktheheni në zyrën tuaj, varet gjithashtu nga statusi i vaksinimit.

“Nëse vaksinimi është i nevojshëm në kontekstin e mbrojtjes shëndetësore, njerëzit e pavaksinuar nuk lejohen të kthehen,” tha Vögeli Galli.

Ashtu si ideja e avantazheve për njerëzit e vaksinuar po bën përparim në Zvicër, ashtu kalon edhe mbështetja për ‘imunitetin të kalojë’, duke vërtetuar që mbajtësi ose është vaksinuar ose është shëruar nga Covid dhe tani është imun.

Në total, 68.8 përqind e pjesëmarrësve në sondazhin e lexuesve të The Local thanë se do të regjistroheshin për një ‘kartë imuniteti’ nëse do të bëhej e disponueshme në Zvicër, ndërsa 31.2 për qind thanë se nuk do të bënin.