Shkencëtarët: Një planet i huaj ndodhet “i fshehur brenda qendrës së Tokës”

Shkencëtarët: Një planet i huaj ndodhet “i fshehur brenda qendrës së Tokës”

Një planet i huaj mund të “fshihet brenda qendrës së Tokës”, pretendon një studim i fundit. Ekspertët mendojnë se një planet i quajtur Theia i cili mund të jetë përplasur me Tokën mund të ketë lënë copa vetvetiu në brendësi të planetit tonë.

Disa shkencëtarë mendojnë se kjo përplasje në hapësirë ​​formoi Hënën, ata gjithashtu kanë studiuar gjurmët specifike të përplasjes që mbeten të varrosura thellë në mantelin e Tokës.

Qian Yuan, një ekspert i gjeologjisë në Universitetin Shtetëror të Arizonës në SHBA, mendon se pikat misterioze të dendura në brendësinë e planetit tonë janë pjesë specifike e planetit Theia që janë ende të paprekura brenda Tokës.

Në një letër e prezantuar në Konferencën e Shkencës Hënore dhe Planetare, Yuan dhe ekipi i tij shpjegojnë: Ne demonstrojmë që manteli i Theia mund të jetë disa përqind thelbësisht më i dendur se manteli i Tokës, i cili mundëson që materialet e mantelit Theia të zhyten në mantelin më të ulët të Tokës dhe të grumbullohen në grumbuj termokimikë që mund të shkaktojnë zonat e vëzhguara sizmikisht (zonat e dendura).

Kjo teori që Theia u përplas me Tokën njihet si hipoteza gjigande e ndikimit. Ajo thotë se Theia u përplas me Tokën e hershme rreth 4.5 miliardë vjet më parë. Shkencëtarët që i përmbahen teorisë thonë se kjo shpjegon praninë e Hënës dhe pse bërthama e planetit tonë është më e madhe nga sa pritej për një trup të madhësisë së tij.

Shkencëtarët besojnë se materialet e dendura të planetit Theia mund të kishin qëndruar të paprekura për miliarda vjet si një funksion i mënyrës se si funksionon manteli i Tokës. Këto materiale janë aq të dendura saqë u fundosën dhe kurrë nuk fluturuan përsëri në zonën e konvekcionit.

Zonat “me madhësi kontinenti” janë pjesët më të mëdha të brendësisë së Tokës dhe mendohet se të kuptuarit se si ato u formuan mund të ndihmojnë që të përparohet shkenca e Tokës përpara.

Dy pjesë të mëdha janë të vendosura nën Afrikën Perëndimore dhe Oqeanin Paqësor dhe janë qindra milje të trasha. 


MË SHUME NGA Kuriozitete