66 vjetori i McDonald`s

66 vjetori i McDonald`s

Historia e ëndrrës së vëllezërve që filloi me 15 prill të vitit 1955.

Restoranet e para të McDonald’s u hapën në të vërtetë nga Richard dhe Maurice McDonald (Mac dhe Dick). Ata ishin zhvendosur nga New Hampshire në Los Angeles në 1930, duke u përpjekur të futeshin në biznisin e filmit. Ata punuan si ndërtues skenash në Columbia Film Studios, por kjo, me sa duket nuk ishte ëndrra e tyre. Kështu që, ata u larguan dhe përdorën paratë që kishin kursyer për të hapur një teatër në Pasadena, gjë që nuk shkoi mirë.

Ata më pas hapën një stendë për hot dog, duke përdorur një koncept të ri dhe të kohës, me tre makina. Në vitin 1940, ata hapën një dyqan më të madh hamburgerash dhe pule Barbecue, me njëzet vende makinash. Së shpejti ata zbuluan se po shisnin kryesisht hamburgerë, kështu që hoqën pulën nga menuja. Ata përfundimisht u lodhën nga problemet e shpenzimet e vazhdueshme të këtij modeli biznisi, kështu që ata mbyllën dyqanin dhe anuluan të gjithë operacionin.

Vëllezërit hoqën qafe karrocat e makinës dhe konceptin e ngasjes dhe u përqendruan në vëllim dhe shpejtësi, me skara më të mëdha dhe stacione të specializuara gatimi në një proces të linjës së montimit. Një person për të pjekur një hamburger, një për ta paketuar dhe mbështjellë atë, një për të bërë milkshakes, një për patatet e skuqura, dhe një tjetër që punon në banak. Në vitin 1948, ata u rihapën me një menu të thjeshtuar që përqendrohej në burger dhe ushqimet e skuqura. Ata e quajtën “Sistemi i Shërbimit Speedee”. Ushqimi i shpejtë (fast-food) siç e njohim ne sot.

Ishte Ray Kroc, megjithatë, ai që krijoi sistemin e ekskluzivitetit të McDonald’s që ka ardhur në ditët tona.

Marrëveshja fillestare kishte lidhur disi duart e Kroc dhe nuk e lejoi atë të ndryshonte shumë për operacionin, por në 1961, ai “bleu” vëllezërit për 2.7 milionë dollarë.

Projektimi i harqeve të arta, ndriçuar natën nga neoni që mund të shihej nga rruga në një distancë, dhe do të formonte një shkronjë “M”, thuhet se ishte menduar fillimisht nga Richard McDonald, por modeli aktual ishte bërë nga arkitekti Stanley Clark Meston, së bashku me ndihmësin e tij, Charles Fish.

Askush më parë nuk kishte arritur të bënte reklamën e një ndërtese. Gjithçka rreth McDonald’s ishte e njohur, e cila është gjëja që e ndihmoi atë të pëfshinte të gjithë kombin. E drejta e parë e vëllait, të cilën ata e shitën vetë, kërkonte që restorantet të përdorin modelin e tyre dhe të funksionojnë sipas standardeve të tyre. Për të qenë të qartë, një pjesë e madhe e asaj që e bëri McDonald’s një sukses kaq të madh u vendos nga vëllezërit.


MË SHUME NGA Kuriozitete