Pandemia e ka ndryshuar mënyrën e jetesës në Zvicër

Pandemia e ka ndryshuar mënyrën e jetesës në Zvicër

Për shumë njerëz në Zvicër, pandemia ka qenë një pikë kthese, detyrimi i punës nga shtëpia dhe karantinat në lagje të ngushta i bënë ata të kuptojnë rëndësinë e hapësirës, si brenda ashtu edhe jashtë

Në një sondazh të ri të “Shtëpisë së ëndrrave” e kryer së bashku nga kompanitë zvicerane të pasurive të patundshme dhe sigurimeve Moneypark, AlaCasa dhe Helvetia, më shumë se gjysma e të anketuarve thanë se dëshironin të lëviznin nga një qytet në një zonë rurale, mundësisht në një shtëpi me një familje të vetme me një kopsht.

“Gjatë pandemisë, ju jeni më shumë në shtëpi, kjo është arsyeja pse hapësira private në natyrë po bëhet më e rëndësishme”, thanë autorët studimit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch. 

Kjo është ajo që pjesëmarrësit e studimit duan më shumë një shtëpi gjatë pandemisë: 

Shumica (mbi 60 përqind) i japin përparësi mjedisit të qetë dhe afërsisë me natyrën 

Më shumë se gjysma (53 përqind) duan hapësirë ​​të mjaftueshme për një zyrë shtëpie 

Interesante, pasi shumë punë është bërë tani në shtëpi, “afërsia fizike e shtëpisë me zyrën e dikujt ka humbur rëndësinë e saj”, zbuloi studimi. Trendi i lëvizjes nga zonat urbane në ato rurale mori forcë më herët në pandemi, përcjell tutje albinfo.ch.

Në fund të nëntorit 2020, kur Zvicra ishte në mes të valës së dytë, kërkesa për shtëpi me një person në fshat ose qytete të vogla “u rrit ndjeshëm”, sipas transmetuesit publik RTS, i cili bëri një raport mbi këtë temë. 

“Shifrat janë mbresëlënëse. Këtu po luan një efekt Covid”, i tha RTS, Joëlle Salomon-Cavin, një ekspert në marrëdhëniet qytet-vend. 

Ajo tha se krizat janë të favorshme për zhvillimin e një perceptimi negativ të zonave urbane, “sepse afërsia mund të përhapë këtë sëmundje”, ndërsa fshati shoqërohet me ajër të pastër. 

Një studim i kryer së bashku nga Instituti Federal i Teknologjisë Zvicerane dhe Universiteti i Lozanës zbuloi se disa aspirata shfaqen gjatë pandemisë; dëshira për një mënyrë jetese më pak urbane dhe më ekologjike është njëra prej tyre, përcjell tutje albinfo.ch. 

Gjetja e një shtëpie të përballueshme në Zvicër është një çështje tjetër. Ndërsa shumë ekspertë kishin frikë se tregu i pasurive të patundshme në Zvicër do të shembet gjatë krizës shëndetësore, e kundërta ka ndodhur: çmimet e blerjes për shtëpi dhe apartamente janë rritur. 

Shifrat e lëshuara nga ImmoScout24 Indeksi i Pasurive të Patundshme Zvicerane në Janar tregojnë se në fund të vitit 2020, çmimet e shtëpive me një familje ishin 5.6 përqind mbi nivelin e tyre në krahasim me fillimin e vitit.