Perandori romak me origjinë ilire “ribashkohet” me gishtin e humbur

Perandori romak me origjinë ilire “ribashkohet” me gishtin e humbur

Dora prej bronzi, e një shtatoreje gjigante që portretizon Perandorin Romak, Konstandinin e Madh, është sërish e plotë pas 500 vitesh, pasi një prej gishtave kishte humbur.

Pjesë të shtatoresh 11 metra të lartë ruheshin në “Musei Capotolini” në Romë. Edhe pjesë të tjera të saj janë dëmtuar përgjatë viteve, ndërsa gishti u rikthye pasi u gjet në muzeun e “Luvrit” në Paris. Ai ndodhej atje që prej vitit 1913, por studiuesit e kishin etiketuar si “gisht këmbe” dhe jo “gisht dore”.

Pas një sërë testimesh në vitin 2018 u konfirmua që ishte gishti i shtatores së Perandorit me origjinë ilire dhe të mërkurën, gishti iu bashkua pjesës tjetër të shtatores.

Shtatorja mendohet se është ndërtuar rreth vitit 330 pas erës sonë, por data e saktë nuk është përcaktuar. Pjesë të ndryshme të shtatores ishin të shpërndara në disa vende të Europës gjatë Mesjetës.