Tetë luanë në Indi konfirmohen me COVID-19

Tetë luanë në Indi konfirmohen me COVID-19

Tetë luanë aziatikë në Parkun Zoologjik Nehru të Hyderabad kanë dalë pozitivë për COVID-19.

Ky është rasti i parë i luanëve ose ndonjë kafshe tjetër që testohet pozitivisht në një kopsht zoologjik indian.

Mostrat e tyre u testuan nga Qendra për Biologjinë Celulare dhe Molekulare (CCMB) me qendër në Hyderabad.

Mostrat e katër luanëve meshkuj dhe katër femra u dërguan në CCMB më 19 prill pasi ata treguan simptoma duke përfshirë ethe. Testet RT-PCR dolën të jenë pozitive për COVID-19.

“Luanët po shërohen mirë dhe po ushqehen siç duhet. Ne kemi ndarë PSO-të me kopshtin zoologjik, të cilëve u kërkohet të ndjekin ndërsa ushqehen dhe kujdesen për të egra, "tha Rakesh Mishra, drejtori i CCMB për India Today.

Kjo është hera e parë në Indi që zbulohet transmetimi i virusit te kafshët përmes njeriut. CCMB u shkroi autoriteteve përkatëse për të mbledhur jashtëqitje të mostrave të kafshëve.

“Tani ne jemi duke zhvilluar një metodë për të provuar mostrat e jashtëqitjeve të tyre. Kjo metodë do të ishte e dobishme në të ardhmen pasi çdo herë që nuk është e mundur të mblidhen mostra të pështymës nga kafshët e egra,”tha Rakesh Mishra.

Mishra tha se këto kafshë duhet të jenë infektuar përmes stafit që ruan kopshtin zoologjik. Një zyrtar i lartë i kopshtit zoologjik tha që ata vazhdojnë të dërgojnë mostrat e kafshëve në CCMB herë pas here për analiza.

Zyrtari më tej tha se mostrat nga kafshët e egra do të mblidheshin ose me metodën e "shtrydhjes së kafazit" ose duke i qetësuar ato.

Në metodën e "shtrydhjes së kafazit", kafsha është e mbyllur në një kafaz pa ndonjë hapësirë në mënyrë që ajo të mos lëvizë ose të rezistojë gjatë marrjes së mostrave.

Më 1 maj, Ministria e Mjedisit lëshoi urdhra për mbylljen e të gjitha parqeve të kopshteve zoologjike dhe vendeve të shenjta të kafshëve në shtet.

Sipas një deklarate zyrtare nga CCMB, analizat e mostrave zbuluan se infeksioni nuk ishte shkaktuar nga ndonjë variant shqetësimi.

Tetë luanët janë izoluar nën kujdesin e duhur dhe është siguruar trajtimi i nevojshëm, thanë zyrtarët.

Masat parandaluese tashmë ishin në fuqi për të gjithë stafin e kopshtit zoologjik. Kopshti zoologjik është mbyllur për vizitorët për të shmangur kontaktet minimale të jashtme.

Bazuar në përvojën me kafshët e kopshtit zoologjik gjetkë në botë që përjetuan SARS-COV2 pozitiv vitin e kaluar, nuk ka asnjë provë faktike që kafshët mund të transmetojnë sëmundjen te njerëzit, thanë autoritetet.