Vuçiq: Të tërhiqen të gjitha trupat nga veriu, e të ulemi të bisedojmë

Vuçiq: Të tërhiqen të gjitha trupat nga veriu, e të ulemi të bisedojmë

Pasi Qeveria e Kosovës vendosi masat e reciprociteti për targa, presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiq mblodhi Këshillin e Sigurimit.

Vuçiq, pas mbledhjes së Këshillit të Sigurisë Kombëtare ka kërkuar tërheqjen e gjitha trupave nga veriu i Kosovës. 

Në konferencën për medie ai ka shtuar se në mënyrë që Kosova e Serbia të kthehen në bisedime, duhet që situata në veri të Kosovës të kthehet siç ka qenë më herët, para vendimit të Qeverisë për zbatimin e reciprocitetit për targa.

Vuçiq ka kërkuar edhe një përgjigje urgjente nga BE -ja nëse ekziston një marrëveshje e Brukselit në qarkullim të lirë. Ai thotë se ai hodhi poshtë "zgjidhjen e supozuar kompromisi të Quintit që do të poshtëronte Serbinë".

Duke iu drejtuar mediave pas seancës së Këshillit të Sigurisë Kombëtare, Aleksandar Vuçiq tha se ishin marrë disa vendime, përfundime, propozime dhe rekomandime. Ai thotë se hyrja e fundit i Njësisë Speciale në veri të Kosovë është një "veprim kriminal", i gjashti me radhë.

Ai theksoi se Serbia do të vazhdojë të këmbëngulë në ruajtjen e paqes, stabilitetit dhe sigurisë së plotë, por edhe siguri të plotë për popullatën serbe në Kosovë.

"Ne i konsiderojmë deklaratat e papërshtatshme në të cilat Beogradi dhe Prishtina barazohen. Serbia dëshiron të vazhdojë dialogun, por nuk dëshiron të pranojë marrëveshje nga veprimet kriminale," tha ai.

Vuçiq shtoi se këtë mëngjes ai bisedoi me ambasadorët e vendeve më të fuqishme perëndimore, ambasadorët e Quint-it, se si duhet të duket një "zgjidhje kompromisi e supozuar".

"Unë e refuzova atë zgjidhje sepse nuk është një kompromis, por një zgjidhje që do të poshtëronte Serbinë. Kjo është një zgjidhje që do të bënte 70 përqind të asaj që shqiptarët kishin ndërmend të bënin në vijën administrative, ata do ta harronin atë, por ata do të fusin 20/30 për qind të masave. Për të refuzuar kam marrë edhe pëlqimin e Këshillit. Kamë refuzuare atë sepse jam lodhur nga politika e aktit të përfunduar dhe nuk mund të flisni kështu me Serbinë," tha Vuçiq. 

Ai ilustroi situatën me blerjen në dyqan, kur ka një marrëveshje për të paguar 1.000 dinarë për pesë kilogram portokall, dhe marrëveshja nuk respektohet.

"Ju paguani, shitësi merr ato para dhe më pas kërkoni portokall, dhe ai thotë jo, jo, janë këto portokaj të veçantë, duhet të ketë edhe më shumë, ju thoni që marrëveshja ishte pesë kilogramë për një mijë dinarë dhe natyrisht shpërthen konflikti dhe vjen një polic, dhe këto janë vendet e Quintit, dhe ata thonë qetësohu, ju je të njëjtit, shtoni edhe 300 dinarë të tjerë dhe pastaj kjo është një zgjidhje kompromisi. Askush nuk do të pajtohet me truke të tilla barbare të Prishtinës më ”, tha Vuçiq.

Sipas tij, zgjidhja e vetme e kësaj situate është tërheqja e të gjitha trupave nga veriu i Kosovës.

"Kthehuni në situatën e mëparshme dhe pastaj shkojmë në Bruksel dhe bisedoni për gjithçka," tha Vuçiq, duke shtuar se Serbia është gjithmonë e gatshme për bisedime

Ai gjithashtu thotë se Këshilli i Sigurisë Kombëtare po kërkon një përgjigje urgjente nga BE -ja, nëse ka një marrëveshje të Brukselit për qarkullim të lirë apo jo, dhe kur do të formohet AKS.

"Ne do të kërkojmë një përgjigje. Heshtja do të jetë një shenjë e qartë se marrëveshja nuk ekziston dhe se ata nuk duan formimin e AKS, dhe atëherë të gjithë e dimë që ajo nuk ekziston. Thelbi i marrëveshjes është AKS, "thekson Vuçiq.

Ai gjithashtu tha se Këshilli, në përputhje me punën e tij, mori parasysh kapacitetet mbrojtëse të Republikës së Serbisë, situatën në Ushtrinë Serbe, Ministrinë e Brendshme.

"Ne gjithashtu folëm për dhjetëra gjëra teknike që mund të përmirësojmë, unë jam i kënaqur me gjendjen e gatishmërisë luftarake dhe moralin, motivimin e njerëzve për të përmirësuar gjithmonë aftësitë tona dhe gjithçka që na pret, më e rëndësishmja janë pajisjet dhe armatosja e ushtrisë sonë dhe policisë të cilat do të shihen në atë periudhë ”, deklaroi Vuçiq. 

"Thelbi është që të respektohet marrëveshja e Brukselit", shtoi ai. 

Ai vuri në dukje se, derisa të zgjasë situata e krizës, ata do të arrijnë dhe do të gjejnë një zgjidhje për furnizimin e popullit serb në Kosovë.

"Jo gjithmonë do të ketë gjithçka, por ushqimet bazë në veri të Kosovës do të jenë të mjaftueshme që njerëzit të mund të jetojnë normalisht," tha Vuçiq.

Ai thekson se masat shtesë do të merren parasysh në ditët në vijim, dhe se më pas do të diskutohet për to.

"Ne duam të tregojmë vullnet të mirë dhe të lëmë kohë disave në Prishtinë për të ndryshuar vendimet e tyre të këqija. Nëse ata nuk duan, ne do të marrim masa për të mbrojtur interesat e Republikës së Serbisë dhe për këtë i informova anëtarët e Quintit dhe përfaqësuesit e BE -së, Unë nuk kam fshehur asgjë para tyre, u kam thënë gjithçka në fytyrë ”, tha Vuçiç.

Ai përsëriti se ne nuk do të pranojmë politikën e aktit të kryer dhe se ai nuk do të vuloset nga Serbia për veprimet kriminale të dikujt.

Sa i përket dhunës fizike, Vuçiq tha se NATO duhet të reagojë ndaj kësaj, shkruan RTS, përjcell KosovaPress

"Nëse NATO nuk reagon, e thashë këtë, nuk do të ketë përndjekje të popullsisë sonë, siç ishte në 2004, dhe nuk do të ketë Stuhi e as Vetëtim", tha VuçiQ.

Ai përmendi se thelbi nuk është në masat shtesë, por në respektimin e Marrëveshjes së Brukselit. 


MË SHUME NGA Nacionale