Studiuesit finlandezë rritin kafen në një laborator
Sharr Travel

Studiuesit finlandezë rritin kafen në një laborator

Transportet e gjata dhe pyjet e shiut të shkatërruara për tokën e punueshme janë pjesë e çmimit që paguani për një filxhan kafe.

Por studiuesit finlandezë tani shpresojnë ta korrigjojnë këtë.

Zgjidhja: kokrrat e kafesë të rritura në një laborator.

Në një laborator ulet udhëheqësi i kërkimit Heiko Rischer. Përpara tij ai ka tre pjata “petri” me pluhur të trashë.

Njëri prej pluhurave është i lehtë, dy të tjerët pak më të errët. Ai heq kapakët dhe erë.

- Ato kanë qenë të hapura, kështu që një pjesë e aromës është zhdukur. Por akoma mban erë si kafe, thotë ai. Dhe e bën. Tre pluhurat e ndryshëm janë kafe me shkallë të ndryshme të pjekjes.

Ose pluhuri i lehtë është vetëm kokrra e kafesë, ndërsa të tjerat janë të pjekura.

- Është e ndërlikuar me pjekjen, është e vështirë, shton ai.

Ne jemi studiues dhe shkencëtarë, jo pjekës të kafesë, thotë Rischer dhe qesh.

Kafeja në enët “petri”është e veçantë. Nuk vjen nga ndonjë plantacion në një vend tropikal.

Kafeja është rritur në laboratorin e Qendrës Kërkimore Teknologjike VTT, në Otnäs.

- Kjo është me të vërtetë vetëm një pjesë e një projekti më të madh kërkimor në bujqësinë qelizore, në të cilin po punojmë. Por kafeja është një rezultat që shumë mund ta përthithin. Jo gjithmonë arrijmë rezultate të tilla, thotë Rischer.

Birrë e prodhuar në vend, pastaj kafeja në enët “petri” përballë Rischer është rezultat i punës disa vjeçare.

Përmes të ashtuquajturës bujqësi qelizore, kultivimit në bioreaktorë, studiuesit në VTT kanë zhvilluar fasule kafeje.

Këto ata më pas i kanë pjekur dhe kanë zier kafenë e zakonshme të filtrit.

- Fatkeqësisht, ne nuk mund ta ofrojmë tani, sepse nuk është një ushqim i miratuar. Por ka fusha të mëdha të aplikimit për kërkimin dhe kompanitë kombëtare dhe ndërkombëtare na kanë kontaktuar, thotë Rischer.

Në një dhomë të veçantë, ai tregon se si fillon procesi. Në enët “petri”, një lloj kokrrash ose gunga më të mëdha rriten ngadalë. Kur të rriten mjaftueshëm, atëherë lejohen të rriten më tej në lëng dhe, më në fund, ato futen në një bioreaktor.

- Bioreaktori që shihni këtu është një variant i thjeshtë. Ju i shihni qelizat si të turbullta në lëng. Ne gjithashtu kemi bioreaktorë për disa mijëra litra këtu, por nuk i përdorim për këtë, thotë Rischer.

Por pse zgjodhët të krijoni kafe?

- Ka disa arsye për këtë. Kafeja në vetvete është një produkt problematik. Për kultivuesit shpesh nuk është e qëndrueshme të rritet kafeja, zinxhiri logjistik është i gjatë dhe nuk është i mirë për mjedisin. Me ndryshimin e klimës, zonat që më parë ishin të përshtatshme për plantacionet e kafesë po ndryshojnë, gjithashtu.

Kur zonat nuk janë më të përshtatshme për prodhimin e kafesë, prodhimi kalon në zona të tjera, që do të thotë se më shumë pyje duhet të pastrohen.

- Përveç kësaj, çmimet ndryshojnë shumë, kultivuesit nuk mund të ushqehen me të. Në kombinim me faktin se kërkesa po rritet gjithashtu, ky është një problem konkret.

- Dhe, përveç kësaj, kafeja është një produkt që konsumatorët e kuptojnë, thotë Rischer.

Bimët më të gjithanshme se mishi

Mediat kanë shkruar shumë për proteinën e mishit që rritet në laborator.

HBL ka raportuar më parë se Paulig po hyn në treg dhe po investon në një kompani fillestare që do të prodhojë mish në laboratorë.

Por, sipas studiuesit Heiko Rischer, mund të jetë më e gjithanshme të rriten proteina me bazë bimore në bioreaktorë.

- Nëse rritni mish, produkti është ose peshk, pulë ose ndonjë mish tjetër.

Por me bimët, nuk ka rëndësi sa potencial. Bimët që tani kanë një potencial të vogël prodhimi, për shembull, mund të bëhen më të mëdha.

Merrni për shembull manaferrat e egra, natyrisht të korrat janë të vogla, por me këtë teknologji kokrrat mund të rriten ndjeshëm. Rreziqet gjithashtu thonë se proteina bimore e rritur në laborator ka avantazhe të qarta në krahasim me të lashtat tradicionale.

Në bioreaktorët, proteina mund të rritet në errësirë, as nuk ka nevojë të marrë parasysh stinët e rritjes.

- Përveç kësaj, pesticidet nuk janë të nevojshme dhe zinxhirët logjistikë thjeshtohen, gjë që është e mirë për mjedisin.

Hapi tjetër, ende ka disavantazhe.

Një prej tyre është se bioreaktorët kërkojnë shumë energji.

- Por atje mund të jetë e mundur të kontrollohet përdorimi i energjisë në energjinë e gjelbër.

Një problem tjetër për momentin është financimi.

Para se të shohim fasulet e kafesë të rritura në laborator në raftet e dyqaneve, një kompani duhet të përqafojë konceptin, të vendosë para në zhvillimin e produktit, kërkimin e tregut dhe objektet e prodhimit.

- Ende nuk ka asnjë produkt. Por hipotetikisht, nëse një kompani hedh idenë dhe ka para, ne mund të shohim kokrra kafeje të rritura në laborator në raftet e dyqaneve në katër vjet, thotë Rischer.

- Është pak si pula dhe veza, thotë ai.

Kush guxon?

Dikush duhet të bëjë hapin e parë, por ai përfshin njëfarë rreziku. Marrja e rrezikut kur është fjala për teknologjinë nuk është ende shumë e madhe.

Kafeja e laboratorit në fakt është bazuar në rezultatet e hulumtimit të vitit 1974. Ideja e prodhimit të kokrrave të kafesë në laboratorë është këtu gati 50 vjeç.

- Mund të thuhet se është një spinoff. Dhe që nga vitet shtatëdhjetë, natyrisht, ka pasur shumë zhvillim teknik, thotë Rischer./RTKLive