Njihuni me djathin më të shtrenjtë në botë
   Kuriozitete

Njihuni me djathin më të shtrenjtë në botë

Djathi është një nga ushqimet më të njohura në botë. Mund të jetë i butë dhe i fortë, i ëmbël dhe i kripur, i bërë nga qumështi i një lope, dhie, dele, bualli dhe, madje edhe një gomari. Bërja e djathit mund të jetë sfiduese, kërkon durim dhe përfshin shumë procese. Djathi ndonjëherë piqet gjatë disa muajve, apo edhe viteve. Nuk është për t’u habitur, shumë prej tyre mund të vlejnë peshën e tyre në ar.

Djathërat më të shtrenjtë

Djathë i vërtetë, i artë

Përkundër faktit se ka shumë djathëra të shtrenjtë në botë, të cilët u bënë të tillë për shkak të veçantive të prodhimit, më e shtrenjta prej tyre u bë duke përdorur ar të vërtetë. Foodies Chees thekon se çmimi i produktit theu të gjitha rekordet. Djathi i artë, më i shtrenjti në botë, shitet për 2064 dollarë paundi.

“Meqenëse djathërat më të shtrenjtë zakonisht shiten në Perëndim, pesha e tyre matet në paund. Një kile është e barabartë me afërsisht 500 gram”.

Djathë gomari

Djathi tjetër më i shtrenjtë konsiderohet ai nga qumështi i gomarëve të veçantë ballkanikë që jetojnë vetëm në një vend në rezervën e Zasavicës, të vendosur përgjatë lumit me të njëjtin emër. Për të bërë vetëm një kilogram djathë të aromatizuar (disa e quajnë erë të keqe) të bardhë dhe të thërrmueshëm, punëtorët e qumështit të djathit duhet të mjelin manualisht 25 litra qumësht. Djathi Pule shitet për 600-700 dollarë për paund.

Djathë “çdo”

Ferma Moose në Suedinë veriore prodhon djathin me të njëjtin emër nga qumështi i tri lopëve të Moose që jetojnë atje. Kafshët quhen Jullan, June dhe Helga, dhe duhen 2 orë në ditë për të mjelur vetëm njërën prej tyre. Lopët e Moose mjelin vetëm nga maji deri në shtator. Djathi i pazakontë shërbehet në restorantet më të respektuar suedezë, me një çmim prej rreth 500-600 dollarë për paund. Fermerët prodhojnë pak më shumë se 300 kilogramë djathë në vit.

Djathë kali

Një nga djathrat më të hollë italianë quhet Caciocavallo Podolico, që do të thotë djathë “kali”, megjithëse nuk është bërë nga qumështi i pelës, por nga qumështi i lopës. Më parë, djathi ishte varur në anën e pasme të një kali për të formuar një kore të fortë mbi të. Edhe pse Caciocavallo është bërë nga qumështi i lopës, ai nuk merret nga lopët e zakonshme, por nga një racë e veçantë lopësh, bagëtia e të cilëve numëron jo më shumë se 25 mijë dhe që mjelin vetëm nga maji deri në qershor. Kostoja përfundimtare e një djathi në formë dardhe me një kore me shkëlqim dhe një bërthamë delikate kremoze është rreth 500 dollarë për paund.

Djath malor

Beaufort d’Été është një djathë francez i bërë nga qumështi i lopëve që kullosin në një zonë në ultësirën e Alpeve Franceze. Për të marrë një rrotë djathi që peshon 40 kilogramë, duhet të mjelni 500 litra qumësht nga 35 lopë. Djathi plaket për rreth një vit e gjysmë dhe merret një produkt i ëmbël, me vaj, aromatik me aroma arrash dhe frutash. Mund të blini një kile Beaufort d’Été duke paguar të paktën 45 dollarë.


APR
Romay Lift