E rrallë: Zbulohet mumia e lidhur 1200 vjeçare
Sharr Travel

E rrallë: Zbulohet mumia e lidhur 1200 vjeçare

Arkeologët gjetën një mumie të epokës para-Inkas midis 1200 dhe 800 vjeçare të lidhur çuditërisht me litar, ndërsa po gërmonin në një kompleks urban balte në periferi të Limës.

Mbetjet me shumë gjasa i përkasin një personi mashkull, i cili do të ishte midis 18 dhe 22 vjeç në momentin e vdekjes dhe fytyra e të cilit mbulohet nga duart.

Zbulimi ndodhi brenda një dhome varrimi rreth tre metra të gjatë dhe në një thellësi prej 1.40 metrash në sitin arkeologjik Cajamarquilla, në lindje të Limas. “Ne kemi zbuluar një mumie që ndodhej brenda një strukture funerare me një formë konike nëntokësore dhe kur pamë karakteristikat ishte një mumie e lidhur me litarë” tha arkeologu Pieter Van Dalen, përgjegjës për projektin.

“Është një veçori unike e këtij konteksti funeral”,  shtoi ai.

Në dhomën e varrimit u zbuluan gjithashtu mbetje misri dhe perime të tjera. Cajamarquilla “ishte një qendër urbane ku u zhvilluan funksione të shumta, ajo ka një larmi të madhe sektorësh, administrativë, shtëpiakë dhe rezidencialë,” shtoi Van Dalen. Sipas studiuesit, Cajamarquilla “është një qytet shumë i madh që mund të kishte strehuar midis 10,000 dhe 20,000 njerëz në një total prej 167 hektarësh”. Ajo u ndërtua rreth vitit 200 para Krishtit dhe u pushtua deri në vitin 1500./oranews/


MË SHUME NGA Kuriozitete