Feta e trurit të njeriut mbahet gjallë në një pjatë Petri për 12 orë
Sharr Travel

Feta e trurit të njeriut mbahet gjallë në një pjatë Petri për 12 orë

Një fetë prej një centimetri i trurit të njeriut u vendos në një përzierje të ngjashme me lëngun cerebral kurrizor, i cili i lejoi shkencëtarët të mbanin gjallë pjesën e gjallë për 12 orë - e para në shkencë.

Të udhëhequr nga Emma Louise Louth me Universitetin e Kopenhagës, një grup shkencëtarësh nxorën një pjesë të indit të trurit nga korteksi i një pacienti dhe filluan shpejt një proces të ri për të siguruar që ai të mbijetonte.

Ekipi fillimisht ftoi indin, duke e mbajtur atë të oksigjenuar në mënyrë që qelizat të mbetën të gjalla, dhe më pas e vendosën copën e vogël në një përzierje të joneve dhe mineraleve – të njëjtët përbërës që gjenden në lëngun cerebral spinal.

Louth ndau në një deklaratë për shtyp se ajo dhe ekipi i saj ishin në gjendje të mbanin gjallë indin e trurit për 12 orë, duke lejuar që të kryheshin studime dhe eksperimente që ishin të mundura vetëm me kafshët.

“Për të huazuar një analogji nga një studiues tjetër: Studimet e miut kundrejt studimeve njerëzore janë në thelb si të shikosh një Nokia 3310 kur përpiqesh të riparosh një iPhone”, tha Louth në një deklaratë.

“Ata kanë të njëjtat funksione bazë – por ka një kompleksitet shumë më të madh në trurin e njeriut. Ne madje e dimë se ka dallime në llojet e qelizave dhe shprehjen e receptorëve të caktuar. Prandaj, të jesh në gjendje të testosh drejtpërdrejt në indet njerëzore është një mundësi unike.”

Studimi i parë u fokusua në lidhjet e rritura nga dopamina midis neuroneve te njerëzit dhe minjtë, të cilat treguan se neurotransmetuesi i lidhur me shpërblimin forcon lidhjet midis neuroneve në trurin e njeriut.

Njohja e kësaj, sipas Louth, mund të çojë në mundësi të reja trajtimi, për shembull në lidhje me rehabilitimin pas një goditjeje ose lloje të tjera të dëmtimit akut të trurit, ku pacientët humbasin lidhjet sinaptike në tru dhe duhet të krijojnë të reja.

“Na është dhënë mundësia të tregojmë se dopamina luan një rol të ndryshëm te njerëzit dhe minjtë. Ky është një shembull vërtet i mirë se si efekti i një droge ose një neurotransmetuesi ndryshon midis specieve dhe thekson rëndësinë e të qenit në gjendje të testosh barnat drejtpërdrejt në indet njerëzore”.

Megjithatë, janë ngritur pyetje filozofike në lidhje me prerjen dhe prerjen e indeve të gjalla të trurit të njeriut, por Louth siguron që ai të mos ndjejë dhimbje.

“Çdo emocion apo mendim duhet të kalojë nëpër shumë pjesë të trurit”, tha ajo.

“Puna me të cilën punojmë është madhësia e pjesës më të jashtme të gishtit të madh dhe nuk është më e lidhur me zona të tjera të trurit. Unë e kuptoj pse njerëzit pyesin nëse neuronet në pjatën Petri kanë një kujtesë, por thjesht nuk është e mundur."

Grupi hulumtues aktualisht është duke punuar në një metodë që mund të mbajë gjallë copat e vogla të trurit deri në dhjetë ditë.


MË SHUME NGA Kuriozitete