Studim: Ndotja e ajrit pengon insektet pjalmuese të gjejnë lule
   Kuriozitete

Studim: Ndotja e ajrit pengon insektet pjalmuese të gjejnë lule

Ndotja e ajrit po shkakton probleme për insektet duke i penguar ato të nuhasin të lulet e egra që varen prej tyre, sugjeron një studim i ri.

Insektet, si bletët dhe fluturat, pjalmojnë bimët kur shkojnë nga një lule në tjetrën duke mbledhur polen, procesi është jetik për të ndihmuar korrat dhe lulet e egra të riprodhohen.

Por një studim i ri tregon se vizitat në lule nga pjalmuesit ishin më shumë se 80 për qind më të ulëta aty ku ishte e pranishme ndotja.

Shkencëtarët nga Universiteti i Reading, Qendra e Mbretërisë së Bashkuar për Ekologji dhe Hidrologji dhe Universiteti i Birminghamit besojnë se ndotja ndërhyn në aftësinë e insekteve për të nuhatur lulet.

Studiuesit zbuluan se kishte deri në 70 për qind më pak pjalmues (insekte), deri në 90 për qind më pak vizita të luleve dhe një reduktim të përgjithshëm të pjalmimit deri në 31 për qind në impiantet e testimit kur ndotja, duke përfshirë shkarkimin e naftës, ishte e pranishme.

Në studim, studiuesit përdorën një pajisje e cila lëshonte këtë lloj ndotjeje në një fushë të hapur.

Ekipi përdori sasi të ndotjes shumë më të ulëta se sa ligji amerikan thotë se është i sigurt për mjedisin.

Më pas ata vëzhguan efektet që kishte kjo ndotje në pjalmimin e bimëve të mustardës së zezë gjatë dy stinëve të verës. Ekipi më pas vëzhgoi ndikimin që ky nivel i ndotjes së ajrit kishte në bimë.

Një studim i kaluar nga shkencëtarët e Universitetit Reading ka treguar gjithashtu se tymrat e naftës mund të ndryshojnë mënyrën se si lulet nuhasin.

Ky studim i ri sugjeron se ndotja mund të kontribuojë në uljen e vazhdueshme të insekteve pjalmuese, duke e bërë më të vështirë për ta gjetjen e ushqimit të tyre, polenin dhe nektarin.

Studiuesit thonë se studimi tregon se sa shumë prodhimi i ushqimit dhe mjedisi natyror mund të ndikohen nga ndotja.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa