Për herë të parë kapet vrima e zezë “duke lindur” yje
   Kuriozitete

Për herë të parë kapet vrima e zezë “duke lindur” yje

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë që “lind” yje në qendër të një galaktike xhuxh pranë – dhe të porsalindurit yjorë janë të lidhur me vrimën e zezë nga një “kordon kërthizor” masiv i bërë nga gazi dhe pluhuri.

Vrima e zezë supermasive, e vendosur afërsisht 34 milionë vite dritë larg në galaktikën Henize 2-10, u pa duke nxjerrë një rrjedhë të gazit jonizues 500 vite dritë të gjatë nga qendra e saj me 1.6 milionë km/h, duke kontribuar në një "stuhi zjarri" të formimit të yjeve të reja në një çerdhe yjore pranë.

Zbulimi, i bërë duke përdorur teleskopin hapësinor Hubble të NASA-s, është hera e parë që një vrimë e zezë në një galaktikë xhuxh (një galaktikë me 1 miliard ose më pak yje) është parë duke lindur yje. Zbulimi i jashtëzakonshëm u përshkrua në një studim të botuar në revistën “Nature”.

"Që nga fillimi, e dija se diçka e pazakontë dhe e veçantë po ndodhte në Henize 2-10, dhe tani Hubble ka ofruar një pamje shumë të qartë të lidhjes midis vrimës së zezë dhe një rajoni fqinj yjor-formues që ndodhet 230 vite dritë nga e zeza. vrimë”, tha bashkautorja e studimit Amy Reines, një astrofizikane në Universitetin Shtetëror të Montanës. 

Vrimat e zeza supermasive – të cilat janë miliona deri në miliarda sa madhësia e vrimave të zeza me masë yjore – janë parë duke hedhur shtëllunga kozmike më parë, por deri më tani, astronomët mendonin se këto avionë pengonin, në vend që ndihmuan, formimin e yjeve në galaktikat xhuxh.

"Në vetëm 30 milionë vite dritë larg, Henize 2-10 është mjaft afër sa Hubble ishte në gjendje të kapte shumë qartë imazhet dhe provat spektroskopike të një daljeje të vrimës së zezë", tha autori kryesor Zachary Schutte, një student i diplomuar në Universitetin Shtetëror të Montanës. "Befasia shtesë ishte se, në vend që të shtypte formimin e yjeve, dalja po shkaktonte lindjen e yjeve të reja."

Vrimat e zeza i bëjnë rrjedhat që shpërthejnë prej tyre duke thithur material nga retë e gazit ose yjet aty pranë përpara se ta hedhin me llastiqe në hapësirë në formën e plazmës flakëruese që udhëton afër shpejtësisë së dritës. Nëse nxehen në temperaturën e duhur, retë e gazit që vijnë në kontakt me avionin do të bëhen më pas çerdhe ideale për yjet e ardhshëm.

Por arritja në atë zonë Goldilocks është vendimtare; nëse avionët ngrohin retë e gazit shumë, ata mund të humbasin aftësinë e tyre për t'u ftohur në mënyrën e nevojshme për formimin e yjeve, sipas NASA-s. Por me rrjedhjen e butë dhe më pak masive nga vrima e zezë në Henize 2-10, kushtet e gazit ishin perfekte për formimin e yjeve.

Duke qenë se kjo vrimë e zezë ka mbetur relativisht e vogël me kalimin e kohës, studiuesit besojnë se studimi i saj në më shumë detaje mund t'i ndihmojë ata të kuptojnë origjinën më të vogël të vrimave të zeza më të mëdha supermasive në univers, dhe cilat procese i bënë ato tullumbace në përmasa kaq të mëdha. Plus, metoda me rezolucion të lartë që ekipi zhvilloi për të dalluar nënshkrimin e zbehtë të vrimës së zezë tani mund të përdoret për të gjetur të tjerë si ajo.

"Epoka e vrimave të para të zeza nuk është diçka që ne kemi qenë në gjendje të shohim, kështu që me të vërtetë është bërë pyetja e madhe: nga erdhën ato?" tha Reines. "Galaktikat xhuxh mund të ruajnë njëfarë kujtese të skenarit të mbjelljes së vrimës së zezë që përndryshe ka humbur në kohë dhe hapësirë."


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa