Shkencëtarët rindërtojnë fytyrën e një mumje femër
   Kuriozitete

Shkencëtarët rindërtojnë fytyrën e një mumje femër

Shkencëtarët kanë arritur të rindërtojnë fytyrën e një mumjeje femër, e cila vdiq rreth 2600 vjet më parë. Atyre iu deshën muaj duke krijuar atë që ata e quajnë mumjen më të famshme egjiptiane në Zvicër të njohur si Shep-en-Isis, ose Schepenese, duke përdorur skanime CT dhe të dhëna morfologjike nga skeleti i saj.

Shep-en-Isis u gjet në 1819 në Deir el-Bahari, një kompleks i famshëm tempujsh mortore dhe varresh të vendosura në bregun perëndimor të lumit Nil në Egjipt, përpara se të transportohej në Zvicër në 1820. Eshtrat mbahen aktualisht në Bibliotekën e Abbey São Galo, në qytetin zviceran të St Gallen.

Scientists have spent months creating the reconstruction of what they call the most famous Egyptian mummy in Switzerland known as Shep-en-Isis, or Schepenese, using CT scans and morphological data from her skeleton. The mummy of the young woman arrived in Switzerland as early as 1820 and has been the star among mummies in Switzerland ever since

Mbishkrimet në sarkofagun e saj sugjerojnë se ajo i përkiste një familjeje të pasur të klasës së lartë. Projekti i rindërtimit u krye nga Qendra Kërkimore FAPAB në Siçili dhe Universiteti Flinders në Australi në bashkëpunim me Cicero Moraes, një projektues 3D nga Brazili.

Scientists have reconstructed the face of a female mummy who died 6,200 years ago, revealing a beautiful young lady despite having a set of protruding teeth

Ekipi ndërtoi shtresat e gjalla pak nga pak, duke shtuar indet, sytë dhe lëkurën përpara detajeve si flokët dhe njollat ​​e vogla rreth hundës për të plotësuar efektin.

The final reconstruction in high resolution: Unlike many other facial reconstructions, jewellery, clothing and wigs were not used, as these are hypothetical assumptions


MË SHUME NGA    Kuriozitete