53 vjet më parë u realizua fluturimi i parë testues i Boeing 747
   Kuriozitete

53 vjet më parë u realizua fluturimi i parë testues i Boeing 747

Boeing 747 nisi prodhimin në vitet `60 dhe fluturimin e parë e ka kryer më 9 shkurt 1969, ndërsa fluturimin e parë komercial në janar 1970.

Shumë shpejt ky tip evuloi dhe u krijuan lloje të reja si 727-200B me kapacitet më të madh pasagjerësh, 747-200F për transport mallrash dhe 747-200C i kombinuar për transport udhëtarësh dhe mallrash në distanca të gjata.

Zhvillimi i programit 747 filloi në mesin e viteve 1960, me Boeing që kërkonte të zhvillonte një aeroplan komercial që mbështeste operacione më efikase duke transportuar më shumë pasagjerë dhe ngarkesa sesa avionët tashmë ekzistues.

Porosia e parë për 747 filloi me një bisedë të dhjetorit 1965 midis presidentit të Boeing William Allen dhe presidentit të Pan Am, Juan Trippe, dhe u tha se kishte shkuar diçka si kjo: Trippe: Nëse do ta ndërtosh, do ta blej unë, Allen: Nëse e blen, unë do ta ndërtoj.

Porosia u finalizua në prill 1966, me Trippe që ra dakord të blinte 25 aeroplanë për Pan Am me 20 milionë dollarë secili. Në kulmin e projektit në vitin 1968, rreth 20.000 punonjës të Boeing ishin në punë në projekt. 747 debutoi në fluturimin e tij të parë provë më 9 shkurt 1969. Ekuipazhi i parë i fluturimit përbëhej nga: Jess Wallick, inxhinier fluturimi, Jack Waddell, pilot dhe Brien Wygle, bashkë-pilot, njerëzit e parë që kanë pilotuar ndonjëherë një 747 .

Në ditën e nisjes, njëzet e gjashtë stjuardesa që përfaqësonin secilën prej linjave ajrore që kishin porositur 747 pozuan përpara avionit në ndërtesën e montimit të Boeing 747 në Everett, Uashington.

Gjatë dhjetë muajve të ardhshëm pasoi një program i gjerë testimi fluturimi, duke përfshirë pesë aeroplanë dhe mbi 1400 orë fluturim. 747 u certifikua nga FAA për shërbimin komercial të pasagjerëve më 30 dhjetor 1969.

747 hyri në shërbim me Pan Am më 22 janar 1970. Pan Am prezantoi shërbimin e tij të parë 747 më 22 janar 1970. Fillimisht i planifikuar për 21 janar, fluturimi inaugurues u vonua kur vështirësitë teknike ndaluan avionin që ishte planifikuar të bënte udhëtimin.

Në total kanë ndodhur rreth 50 aksidente ajrore me Boeing 747, të cilat kanë shkaktuar vdekjen e të paktën 3707 njerëzve. Ndër aksidentet më të mëdha ajrore të Boeing 747 është edhe ai i aktit terrorist të 11 shtatorit 2001.

Boeing 747 peshon 397 mijë kilogramë dhe është 70 metra i gjatë. Gjatësia e krahëve shkon deri në 64 metra. Normalisht mban deri në 400 pasagjerë.  


APR
Romay Lift