Pas 3000 vitesh, këto kaçube vijojnë të rriten
   Kuriozitete

Pas 3000 vitesh, këto kaçube vijojnë të rriten

Yareta ose Ilareta, janë popla të mëdha të gjelbra që ngjajnë si myshk që mbulojnë gurët. Por në të vërtetë, këto kaçube janë përshtatur mrekullisht për të duruar kushtet e lartësive të maleve të Andeve në Peru, Bolivi, Kilin verior dhe Argjentinën Perëndimore.

Era, temperaturat e akullta dhe thatësira janë një hiç përpara Azorella compacta, një “kushëri” i largët, i pangrënshëm i majdanozit dhe koprës. Kjo bimë kërkon me ngulm jetesën e saj dhe rritet ngadalë, rreth një metër në një shekull.

Për shkak të ritmit të ngadaltë të rritjes, kaçubet më të vogla mendohet të jenë rreth 3000-vjeçare.

Në varësi të dendësisë, një popël mund të mbajë peshën e një njeriu. Yareta është përdorur edhe si një karburant pasi prej saj mund të përftohet torfë. Fatmirësisht, kjo bimë e rrezikuar nga zhdukja ndodhet nën mbrojtjen e qeverive të Amerikës Jugore.


APR
Romay Lift