‘Pema e famshme e mollës së Njutonit’ rrëzohet nga stuhia
   Kuriozitete

‘Pema e famshme e mollës së Njutonit’ rrëzohet nga stuhia

Një klon i pemës së famshme të mollës së Njutonit në kopshtin botanik të Universitetit të Kembrixhit është rrëzuar nga stuhia Eunice, por për fat shkencëtarët kanë dy rezerva.

Gales shkatërroi pemën, 68 vjeç, e cila është një kopje e asaj që thuhet se ka frymëzuar Isak Njutonin fizikan dhe matematikan, për të dalë me teorinë e gravitetit.

Thuhet se Njutoni ishte ulur nën një pemë kur një mollë i goditi kokën dhe ai vëzhgoi gravitetin në praktikë, duke e shtyrë atë të bënte zbulimin.

Shtëpia e fëmijërisë së Njutonit në Woolsthorpe Manor pranë Grantham në Lincolnshire, ku u rrit pema origjinale, ishte gjithashtu viktimë e një stuhie në shekullin e 19-të.

Tani, më shumë se 200 vjet më vonë, pema e Kembrixhit, e cila u krijua duke lidhur disa filiza të pemës origjinale në një fidan, ra të premten.

Pema e mollës ‘Lulja e Kentit’ u mboll në kopshtin botanik të Universitetit të Kembrixhit në vitin 1954.

Ekziston një në Los Anxhelos, një tjetër në Observatorin Parkes në Australi dhe farat e tij vizituan Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës një herë në vitin 2016.

Dr. Brockington tha se analiza tregoi se ka tre klone të pemës origjinale të Njutonit në Kembrixh, duke përfshirë atë të shkatërruar në kopshtin botanik.

Ai tha se kopshtet kishin gjithashtu largpamësinë për t’u përfshirë ‘në disa shartime gjatë tre vjetëve të fundit’.


APR
Romay Lift