Kjo Skoda nuk guxoi të garonte për shkak të Luftës së Ftohtë

Kjo Skoda nuk guxoi të garonte për shkak të Luftës së Ftohtë

Si pjesë e festimit 120-vjeçar të historisë së sportit motorik, Skoda kujtoi 1100 OHC, një veturë gare e bërë në fund të viteve 1950 me synimin për të garuar në legjendën 24 Orët e Le Mans, e cila nuk u arrit kurrë për shkak të politikës.

Në veçanti, “situata e vështirë politike” e fundit të viteve 1950 dhe fillimit të viteve 1960, e njohur si Lufta e Ftohtë, i dha mundësi 1,100 OHC të konkurronin ekskluzivisht në vendet komuniste, ku vetura e garës rezultoi shumë e suksesshme.

Ishte një vit më parë – 1956 dhe në 1958. 1100 OHC kishin fituar tashmë në pistën Mlada Boleslav. Është bërë në një kornizë grilë me tuba çeliku me mure të hollë dhe ka përdorur një motor 1,1 litër të montuar gjatësisht i lidhur me një kuti ingranazhesh me pesë shpejtësi.

Edhe pse katër cilindri prodhonte vetëm 92 kuaj/fuqi, 1100 OHC ishte në gjendje të arrinte 200 km/h për shkak të peshës së tij jashtëzakonisht të lehtë prej 555 kilogramë.

Vetëm dy shembuj me trupa të tillë u bënë në vitin 1957 dhe 1958, ndërsa një vit më vonë u bënë edhe dy Coupe alumini. Fatkeqësisht, të dy makinat origjinale u dëmtuan në aksident, por Skoda arriti të “ringjallë një”.

Sa i përket performancës së aluminit, të dy janë vendosur në Muzeun Skoda në Mladi Boleslav në Republikën Çeke dhe ende marrin pjesë në gara historike. Njëri prej tyre është në pronësi të Skoda UK. /Telegrafi/