Treni i parë plotësisht i automatizuar u prezantua në Hamburg

Treni i parë plotësisht i automatizuar u prezantua në Hamburg

Siemens dhe hekurudha gjermane, Deutsche Bahn (DB) kanë prezantuar trenin e parë plotësisht të automatizuar në qytetin e Hamburgut.

Drejtori i DB, Richard Lutz tha se hekurudha e automatizuar ofron shërbim më të mirë dhe më të besueshëm, të gjitha pa një milje të vetme shina të reja.

Megjithëse disa aeroporte në të gjithë botën kanë anije autonome hekurudhore në një hekurudhë, si dhe Parisin që zotëron një metro autonome, treni i ri i prezantuar në Hamburg është treni i parë plotësisht i automatizuar që mund të përdorë me siguri infrastrukturën ekzistuese hekurudhore së bashku me trenat standardë të drejtuar me njerëz.

Siemens pretendon se treni i ri është më efikas për shkak të përdorimit të inteligjencës artificiale, e cila mundëson monitorim të rreptë të orarit dhe se plotëson kërkesat e rritura në mënyrë më efikase sesa njerëzit. Katër trena të automatizuar do të përdoren në rrjetin hekurudhor me shpejtësi të lartë S-Bahn dhe pasagjerët do të fillojnë transportin në dhjetor. Treni u zhvillua në një projekt modernizimi me vlerë 60 milionë euro.

Edhe pse trenat do të jenë plotësisht të automatizuar, njeriu do të jetë akoma i pranishëm për arsye sigurie sa herë që ka pasagjerë në to. Manovrat si kthimi do të kryhen automatikisht pa pasur nevojë për praninë njerëzore.

Siemens planifikon të digjitalizojë të gjithë sistemin S-Bahn në Hamburg deri në fund të dekadës, dhe teknologjia e automatizuar duhet të përdoret në të gjithë Gjermaninë në të ardhmen. Transporti hekurudhor po lulëzon sepse është një mënyrë “më e pastër” dhe më e besueshme për të udhëtuar. Trafiku hekurudhor gjeneron, mesatarisht, 80 për qind emetime më të ulëta për kilometër sesa transporti rrugor. /Telegrafi/


MË SHUME NGA Auto